Putin peab lääneriikide toetus Guaidole absurdseks

BNS
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kohtus Venezuela presidendi Nicolas Maduroga viiendal detsembril 2018. aastal Novo-Ogaryovos.
Venemaa president Vladimir Putin kohtus Venezuela presidendi Nicolas Maduroga viiendal detsembril 2018. aastal Novo-Ogaryovos. Foto: Maxim shemetov / Reuters/ Scanpix

Venemaa presidendi Vladimir Putini hinnangul on Lääs sõge, et ta toetab Venezuela presidendi Nicolás Maduro asemel opositsioonijuhti Juan Guaidód.

Guaidó on «meeldiv», kuid kui reegleid pole, siis langeb maailm kaosesse, hoiatas Putin.

«Aga kui me võtame kasutusele sellise võimuletuleku viisi -- mees kõnnib väljakule, tõstab silmad taevasse ning kuulutab end Jumala ees presidendiks --, siis kas see oleks normaalne või mitte?» küsis Putin ajakirjanikelt Peterburi majandusfoorumil.

2018. aastal kohtusid Venezuela ja Venemaa presidendid. 
2018. aastal kohtusid Venezuela ja Venemaa presidendid. Foto: Maxim shemetov / Reuters/ Scanpix

«Siis neelab kaos maailma endasse,» ütles ta. «Valime sedasi USA presidenti, Briti peaministrit, Prantsuse presidenti. Kuidas jääb?»

«Tunnen, et tahaks küsida neilt, kes seda toetavad: kas te olete hulluks läinud? Kas te mõistate, kuhu see viib? Kas reeglid peaksid olema või mitte?»

Guaidó kuulutas end jaanuaris presidendi kohusetäitjaks ning väitis, et Maduro tagasivalimine eelmisel aastal polnud legitiimne.

Rahvusassamblee juhi selja taha on koondunud rohkem kui 50 riiki, kaasa arvatud USA. Maduro selja taha on aga koondunud Venemaa ja Hiina.

Guaidó juhib Maduro võimult kukutamise püüdlusi, sest Maduro ametiajal on Venezuela majandus lagunenud, kuid need püüdlused pole veel vilja kandnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles