Kreml: Venemaa ei muuda Londoniga suhete parandamiseks oma käitumist (2)

Copy
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov neljapäeval Peterburi majandusfoorumil.
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov neljapäeval Peterburi majandusfoorumil. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Kreml teatas reedel vastuseks Briti valitsuse üleskutsele, et Venemaa ei muuda suhete parandamiseks Londoniga oma käitumist. 

«Ei, me ei muuda (käitumist), sest ainus, mida Venemaa tahab, on teineteise huvidele toetuvad kasulikud suhted, mis põhineksid vastastikusel austusel,» vahendas Vene uudisteagentuur Interfax Kremli pressisekretäri Dmitri Peskovi sõnu. 

Selles poliitikas pole tema sõnul midagi «sobimatut». 

Peskov ütles Peterburi majandusfoorumil vastuseks Interfaxi küsimusele veel, et Vene-Briti suhteid kahjustavad ka «teised ilmingud», mille tagajärgi on kahepoolstes suhetes näha. 

Briti peaministri Theresa May esindaja ütles neljapäeval, et Venemaaga on võimalik uusi suhteid alustada vaid siis, kui ta oma käitumist muudab.

Vene president Vladimir Putin ütles neljapäeval, et Moskva ja Londoni suhetes tuleks pärast endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisest tekkinud pingeid uus lehekülg keerata.

«Meil saavad olla Venemaaga teistsugused suhted ainult siis, kui ta oma käitumist muudab,» ütles May pressiesindaja ja lisas, et Skripali mürgitamine, milles London süüdistab Moskvat, oli põlastusväärne tegu. 

«Oleme selgelt välja öelnud, et Venemaa agressiivne ja destabiliseeriv käitumine kahjustab tema soovi olla vastutustundlik rahvusvaheline partner,» ütles pressiesindaja.

«Me jätkame Venemaaga suhtlust rahvusvahelise julgeoleku küsimustes, sest see on Ühendkuningriigi riiklikes huvides,» lisas ta. 

Suurbritannia süüdistab 2018. aasta märtsis Lõuna-Inglismaal Salisburys Skripali ja tema tütre vastu korraldatud närvimürgirünnakus Venemaad. Moskva eitab raevukalt igasugust seost mürgitamisega.

Juhtum vallandas vastastikused süüdistused ja diplomaatide väljasaatmised, viies kahe riigi suhted madalseisu. 

Putin ütles neljapäeval Peterburi majandusfoorumil välisajakirjanikele, et «see spioonide ja tapmiskatsetega seotud lehekülg tuleb lõpuks sulgeda».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles