Zelenskõi lubas karmi vastust Ukraina sõdurite hukkumisele Donbassis (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi süüdistas Venemaad Donbassi olukorra teravdamises pärast seda, kui ööl vastu reedet hukkus rindel kaks Ukraina sõjaväelast ja kümme sai haavata.

Sõdurid hukkusid Donetskist 50 kilomeetrit kirdesse jääva Novoluganske asula kandis suurtükirünnakus, teatas presidendi kantselei. 

Raskerelvade kasutamine on Minski relvarahuleppe tingimustega keelatud.

«Minski lepete karjuv rikkumine - suurtükkide kasutamine - osutab vähemalt osaliselt kontrolli kaotamisele palgasõdurite üle. Me loodame, et Venemaa võtab nad uuesti kontrolli alla,» edastas Ukraina presidendi pressiteenistus tema sõnad.

Zelenskõi hinnangul on «Ukraina sõjaväelaste tulistamine ilmselge katse ajada taas nurja relvarahukäbirääkimised », mida jätkati kolmapäeval Minskis.

«Kes seda käsku ka ei andnud, Ukraina relvajõud vastavad karmilt ja olukorrale kohaselt. Diplomaatilisel tasemel jääb meie seisukoht tulevahetuse lõpetamisest ja vangide vabastamisest selgeks ja muutumatuks,» ütles president.  

Ukraina sõjavägi teatas rahuplaaniga keelatud relvade kasutamisest ja sõdurite hukkumisest vaid mõni tund pärast järjekordse kõnelustevooru algust.

20. mail ametisse astunud Zelenskõi jaoks on see konflikti mustim päev. 

Presidendi pressiesindaja Julia Mendel ütles neljapäeval, et Zelenskõi meeskond on koostanud uued ettepanekud 2014. aastal puhkenud ja 13 000 inimese elu nõudnud konflikti lõpetamiseks, ja Ukraina võib neid tutvustada 19. juuni kontaktrühma kohtumisel. 

Ukraina ja Lääs süüdistavad Venemaad Donbassi konflikti käigushoidmises, separatistide igakülgses toetamises ja ka nende kõrval oma regulaarvägedega võitlemises. Moskva eitab ülekaalukatest tõenditest hoolimata süüdistusi ja ei pea ennast konflikti osapooleks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles