Eesti pääses mittealalise liikmena ÜRO Julgeolekunõukogusse

Neeme Raud
, ajakirjanik, New York
Copy
Eesti delegatsioon eesotsas president Kersti Kaljulaidi ja välisminister Urmas Reinsaluga rõõmustab võidu puhul: Eesti on 2020. aastast ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaline liige.
Eesti delegatsioon eesotsas president Kersti Kaljulaidi ja välisminister Urmas Reinsaluga rõõmustab võidu puhul: Eesti on 2020. aastast ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaline liige. Foto: JASON SZENES/EPA/Scanpix

Alates 2020. aasta jaanuarist, mil Eestist saab ÜRO julgeolekunõukogu ajutine liige, kuulame rahvusvahelisi uudiseid ilmselt hoopis teise kõrvaga kui seni. Kui maailmas puhkeb mõni kriis ja uudistes märgitakse, et lähitundidel koguneb New Yorgis erakorralisele koosolekule olukorda arutama julgeolekunõukogu, puudutab see otseselt ka meid.

Nii president Kersti Kaljulaid kui ka välisminister Urmas Reinsalu kinnitasid eile ÜRO suures saalis toimunud hääletusel, mis päädis Eesti võiduga, et Eesti on eesseisvaks valmis.

«Eesti on selleks tööks valmis ja ma arvan, et Lennart Meri oleks meie üle täna uhke,» lausus Kaljulaid pärast võitu Postimehele ning rõhutas, et Meril oli julgeolekunõukokku pääsemiseks vundamendi loomisel selge roll.

«See on tegelikult olnud juba 30 aastat meie suurt tööd – alati toetumine rahvusvahelistele reeglitele ja lubadus, et teeme seda kõigi eest, ei vali pooli ja toetume rahvusvahelisele õigusele,» lausus meie riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles