Bulgaaria uurib IS-ist innustatud rünnakut plaaninud õpilast

Copy
Bulgaaria linna Plovdivi vanalinn.
Bulgaaria linna Plovdivi vanalinn. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Bulgaaria prokuratuur teatas täna, et asus uurima äärmusrühmitusest Islamiriik (IS) innustust saanud ning pommirünnakut plaaninud keskkooliõpilast.

Riigi ühe parima kooli õpilane on äärmiselt arukas ning elab Bulgaaria suuruselt teises linnas Plovdivis, ütles asepeaprokurör Ivan Gueshev.

See on Bulgaariale esimene selletaoline uurimine, lisas ta.

«Tema kodust leiti mitu isetehtud lõhkekeha, kaasa arvatud torudest ja elektrijuhtmetest pomm, millesarnast on sageli kasutatud Ühendriikides,» ütles Gueshev.

«Lisaks leiti plastmahutist 14,5 kilo Belgias ja Prantsusmaal toimunud rünnakutes kasutatud lõhkeainet, mille ümber oli võimalikult suure kahju tekitamiseks pandud naelad.»

Ta ei täpsustanud, mis lõhkeainega tegu on, kuid ütles, et sama lõhkeainet kasutati 2012. aastal Bulgaaria Musta mere äärse kuurortlinna Burgas lennujaamas rünnakus Iisraeli turistide vastu. Tollal sai surma kuus ja viga üle 30 inimese.

«See näib olevat klassikaline alaealise (veebis) värbamise ja radikaliseerimise juhtum,» lisas Gueshev.

Õpilase töökojaks olnud toast leiti ka IS-i lipp.

Kahtlusalune suutis valmistada lõhkeainet vabalt kättesaadavatest vahenditest, mis ta omandas nädala jooksul, lausus Gueshev.

Ta ei öelnud, kas rünnaku sihtmärk oli Plvodiv, mis on praegu Euroopa kultuuripealinn ning meelitab ligi paljusid turiste.

Õpilane lasti kinnipidamise järel vabaks ning ta saab nõustamist.

Türgi kõrval asuv Bulgaaria on koht, kust paljud džihadistid Lähis-Itta ja sealt tagasi liiguvad, kuid kodumaad rünnata planeerinud bulgaarlast poldud senini tuvastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles