Moldova sai Vene- ja Euroopa-meelsetest koosneva koalitsiooni (1)

Copy
Modlova peaminister Maia Sandu.
Modlova peaminister Maia Sandu. Foto: Reuters/ScanPix

Moldova parlament kinnitas eile ametisse uue valitsuse, mis on pretsedenditu kooslus Vene- ja Euroopa-meelsetest jõududest.

Valitsuse, mida hakkab juhtima senine parempoolne opositsioonijuht Maia Sandu, kiitsid heaks kõik istungil osalenud 61 saadikut. Parlamendis on kokku 101 kohta.

Parlament tuli laupäeval kokku, kuigi põhiseaduskohus keelas neil tööd jätkata ning käskis presidendil parlament laiali saata ja uued valimised korraldada.

Veebruaris toimunud valimistel ei õnnestunud kellelgi selget enamust saavutada. Pärast mitmeid kuid kestnud läbirääkimisi lepiti kokku president Igor Dodoni sotsialistide ning Euroopa-meelse ACUM-i alliansi koalitsioonis. 

Esimesel neist on parlamendis 35 ja teisel 26 kohta. 

Kokkulepe jätab kõrvale valimistel teise tulemuse teinud Demokraatliku Partei, mida juhib oligarh Vlad Plahotniuc ning mis võitis parlamendis 30 kohta. Varem oli demokraatidel parlamendis enamus.

Laupäevasel istungil tabas Plahotniuci terav kriitika, kui parlament nimetas oma otsuses riiki mõjuvõimsate oligarhide pantvangiks.

«Oligarhid on loonud diktatuuri, mille tööriistadeks on manipuleerimine, terror, valed ja desinformatsioon. Riik supleb korruptsioonis,» seisab siseminister Andrei Nastase ette loetud avalduses.

Nii Dodon kui Nastase olid varem süüdistanud Demokraatlikku Parteid massiivses valimispettuses, mille raames toodi sisse inimesi Moldovast lahku löönud isehakanud Transnistria vabariigist ning öeldi neile, kuidas tuleb valida. 

Dodoni lähedane liitlane on Vene president Vladimir Putin, kes toetab Transnistria separatiste. 

Kuid paljud moldovlased näevad oma riigi tulevikku Euroopas, nagu Rumeenia, kellega neid seovad tihedad kultuurilised sidemed. 

Moldoval on olnud probleeme oma koha leidmisega pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 1991. aastal.

Majandust turgutavad rahaülekanded välismaale tööle sõitnud moldovlastelt ning tööealiste elanike hulk on järsult langenud. 

Moldova oli Transparency Internationali mulluses korruptsioonitajumise indeksis 180 riigi seas 117. kohal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles