Poliitikriisis Moldovas tulevad ennetähtaegsed parlamendivalimised (2)

Copy
Moldova presidendi kohusetäitja Pavel Filip täna pressikonverentsil pealinnas Chišinaus.
Moldova presidendi kohusetäitja Pavel Filip täna pressikonverentsil pealinnas Chišinaus. Foto: Valentõn Ogirenko / Reuters / Scanpix

Poliitkriisis Moldova presidendi kohusetäitja Pavel Filip saatis täna parlamendi laiali ja andis korralduse pidada 6. septembril ennetähtaegsed valimised pärast seda, kui konstitutsioonikohus oli peatanud senise presidendi volitused.

Kohus peatas president Igor Dodoni volitused varem pühapäeval ning nimetas peaministri kohusetäitja Filipi presidendi kohusetäitjaks.

Kohus andis reedel Dodonile korralduse, mis kohustas teda parlamenti laiali saatma, kuid ta ei teinud seda ning võimulolev Demokraatlik Partei vaidlustas presidendi tegevusetuse. 

Kaebust kaalunud konstitutsioonikohus otsustas seepeale peatada täna Dodoni volitused ja määras Filipi ajutiselt tema asemele.

Lisaks käskis kohus Filipil allkirjastada parlamendi laiali saatev korraldus ning panna paika ennetähtaegsete parlamendivalimiste kuupäev.

Filip teatas peatselt pärast otsust, et täitis kohtu korralduse.

Ta ütles allkirjastamist põhjendades, et pidi selle sammu astuma, sest Dodon keeldus parlamenti laiali saatmast.

Päev varem kinnitas parlament ametisse uue valitsuse, mis oli pretsedenditu kooslus Vene- ja Euroopa-meelsetest jõududest. Sellega üritati panna punkti poliitkriisile, mille läitsid veebruaris toimunud, kuid selge võitjata jäänud parlamendivalimised.

Dodoni tegevusetuse vaidlustanud Demokraatlik Partei jäi teiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles