Kanada keelab ühekordsed plasttooted

Copy
Plastjäätmed.
Plastjäätmed. Foto: AP/Scanpix

Kanada keelustab alates 2021. aastast ühekordsed plasttooted, teiste seas kilekotid, kohvitopsi kaaned, pudelid, taldrikud ja segamispulgad, ütles täna peaminister Justin Trudeau.

«Mul on väga hea meel teatada, et Kanada keelab juba 2021. aastal kahjulikud, ühekordsed plasttooted rannikust rannikuni,» lausus Trudeau.

Tema sõnul on Kanadal kui maailma pikima rannajoonega riigil ainulaadne võimalus juhtida võitlust plastreostuse vastu. Peaminister rõhutas, et meri reostavate plastpudelite, -kõrte ja -kottide kasutusest eemaldamine on üleilmne väljakutse.

Hetkel töödeldakse Kanadas ümber vähem kui 10 protsenti tarbitud plastikust, lisas ta.

Iga aasta kannatab plastikusse kinnijäämise või selle toiduahela kaudu sissesöömise tõttu miljon lindu ja rohkem kui 100 000 mereimetajat.

«Te olete kõik kuulnud neid jutte ja näinud neid pilte. Ausalt öeldes on mul isana raske seda oma lastele selgitada,» lausus Trudeau.

«Kuidas te selgitate surnud vaalade uhtumist randadele üle maailma kõhud plastkotte täis? Kuidas ütlen neile, et kõigest hoolimata leiate plasti ka Vaikse ookeani kõige sügavamast kohast?»

Malaisia teatas mais, et saadab 3000 tonni ümbertöötlemiseks sobimatuid plastjäätmeid tagasi USA-sse, Suurbritanniasse, Kanadasse ja Austraaliasse, et mitte muutuda rikaste riikide prügilaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles