KOHALIK VAADE. Teise maailmasõja ajast pärit äärmuslikud ideed tõstavad Balkanil taas pead

Jure Brankovič
, ajakirjanik, Ljubljana
Copy
Horvaatia natsionaalsotsialistliku marionettvalitsuse juht Ante Pavelić Ustaša-lastega.
Horvaatia natsionaalsotsialistliku marionettvalitsuse juht Ante Pavelić Ustaša-lastega. Foto: akg-images/Scanpix

Horvaatia europarlamendi saadik Ruža Tomašić jäi pihtide vahele seoses Teise maailmasõja aegse paremäärmusliku fašistliku liikumise Ustaša toetamisega.

Kuid Tomašić ei kahetse midagi, isegi kui Horvaatia ajaleht avaldas 30 aastat vana pildi, kus Ustaša vormis Tomašić deklameerib luuletust, mis on kirjutatud natside marionettjuhi Ante Pavelići auks.

«Pavelić ei oleks muidu kehtestanud antisemiitlikke rassiseadusi või organiseerinud koonduslaagrite tegevust, kuid toona käis sõda,» selgitas eurosaadik oma vaateid väljaandele Novosti, lisades, et toetab endiselt liikumist, kuid mitte kõike, mida see sõja ajal korda saatis.

Juudi sihtasutuse Simon Wiesenthali Keskuse vastus oli etteaimatav. «Tema tegevuse osas horvaadi ekstremistide toetamisel oleks saanud silma kinni pigistada, kui ta oleks siiralt mõistnud hukka fašismi ja NDH (Nezavisna Država Hrvatska, Horvaadi natsionaalsotsialistlik nukuvalitsus Teise maailmasõja ajal – toim) genotsiidipoliitika,» teatas ühing.

«Paraku ei teinud ta seda ja väljendab endiselt toetust liikumisele, mille tegevus tuleks üheselt hukka mõista,» lisas keskuse Ida-Euroopa asjade ja holokausti uurija, ajaloolane Efraim Zuroff. «Kutsume Horvaatia juhte üles end üksmeelselt eurosaadiku Ruža Tomašići ohtlikest ja põlastusväärsetest vaadetest taandama.»

Natsionalismi sügavad juured

Kui prints Harry jäi kostüümipeol pildile Saksa natside vormis ja svastika käepaelaga, pidi ta oma käitumise pärast esitama alandliku avaliku vabanduse. Reaktsioon 2019. aasta Horvaatias oli täiesti vastupidine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles