Raport: Põhja-Korea korraldab hirmu tekitamiseks avalikke hukkamisi

Copy
Diktaator Kim Jong-un.
Diktaator Kim Jong-un. Foto: 朝鮮通信社 / AP / Scanpix

Põhja-Korea korraldab ühiskonna hirmu all hoidmise nimel avalikke hukkamisi, kirjutati inimõigusorganisatsiooni poolt täna avaldatud raportis.

Raport tõi välja vähemalt 323 asukohta, mida režiim kasutab avalikke hukkamiste korraldamiseks. Lõuna-Korea pealinnas Soulis baseeruv inimõigusorganisatsioon TJWG intervjueeris raporti tarbeks rohkem kui 600 Põhja-Koreast Lõuna-Koreasse põgenenud inimest.

«Avalike hukkamistega tuletatakse inimestele meelde riigi teatud poliitilisi tõekspidamisi,» ütles TJWG juhtivtöötaja Sarah A. Son. Tema hinnangul on aga avalike hukkamiste korraldamise juures olulisemaks põhjuseks hirmu külvamine tavainimeste seas.

Kuigi avalikult on hukatud ka eliidi hulgast nn puhastuse käigus kõrvaldatud isikuid, siis kõige tavalisemaks hukkamise põhjuseks on vase- ja karjavargus. Veidi vähem hukatakse inimesi riigivastase tegevuse ja ebaseaduslikult Hiina piiri ületamise eest.

Uuringus osales 610 Põhja-Koreast põgenenud inimest. Neist 19 rääkisid ka massihukkamistest, mille käigus tapeti korraga üle 10 inimese. Põgenike sõnul kogunevad selliseid massihukkamisi vaatama sajad või isegi tuhanded inimesed.

Põhja-Korea režiimi jõhkrus on viimase kuu aja jooksul sattunud taas tähelepanu keskpunkti. Lõuna-Korea meedia spekuleeris mõni nädal tagasi, et diktaator Kim Jong-uni ja USA president Donald Trumpi ebaõnnestunud kohtumise järel hukati mitmed kõrged ametnikud. Väited osutusid aga osaliselt ebatäpseks, sest surnuks peetud ametnikud ilmusid taas avalikkuse ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles