Saksamaa kavatseb homoseksuaalide «terveks ravimise» keelustada (6)

Copy
Geiparaad Saksamaal Wiesbadenis.
Geiparaad Saksamaal Wiesbadenis. Foto: Michael Debets / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Saksamaa tervishoiuminister Jens Spahn tutvustas täna plaani keelustada nn homoseksuaalide terveks ravimise teraapia.

Kuigi Saksamaal pole selline «teraapia» eriti levinud, siis teatud religioossetes kogukondades on seda siiski esinenud.

«Homoseksuaalsus pole haigus ega nõua seetõttu ravi,» ütles Spahn, kes on ka ise LGBT kogukonna liige. Terviseminister on abielus ajakirjanik Daniel Funkega.

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / Scanpix

Minister konsulteeris enne teraapia keelustamist 46-liikmelise ekspertkomisjoniga, kuhu kuulusid nii poliitikaeksperdid kui teadlased. Komisjon andis talle nõu, kas teraapia keelamine oleks võimalik meditsiinilises, poliitilises ja ka õiguslikus mõttes. Spahn ütles, et ehkki nn raviprotsessi nimetatakse teraapiaks, mõjub see inimeste tervisele halvasti.

«Teraapia» teel üritatakse noori inimesi panna teisiti mõtlema. Neile üritatakse sisendada vastumeelsust homoseksuaalsuse suhtes, kasutades selleks näiteks elektrišokke või tehnikat, mida arstid peavad kuritahtlikuks.

Spahni hinnangul pole praegune 2500 euro suurune trahv «teraapia» korraldamise eest piisav. Samas tuleb komisjonil enne seaduseelnõu esitamist määratleda ära see, mis täpsemalt keelatakse ning millised peaksid olema karistused.

LGBT kogukonna diskrimineerimise vastu võitleva Magnus Hirschfeldi Fondi juht Jörg Litwinschuh-Bartel ütles komisjonile, et aastas esineb Saksamaal umbes 1000 sellist juhtumit. Teraapia korraldamise eest pole vastutavad ainult religioossed grupid, aga ka psühhoterapeudid. Toodi välja, et «teraapia» mõjub inimpsühholoogiale halvasti ning võib endaga kaasa tuua depressiooni ja enesetapumõtted.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles