Vene politsei tühistab Golunovi vastu esitatud süüdistused (8)

Copy
Vene ajakirjanik Ivan Golunov vabastati.
Vene ajakirjanik Ivan Golunov vabastati. Foto: Evgeny Feldman / AP / Scanpix

Narkokaubanduses kahtlustatud Vene uuriva ajakirjaniku Ivan Golunovi vastu esitatud süüdistused tühistati ning ta saab koduarestist vabaks, ütles siseminister täna.

«Pärast kohtulikke, bioloogilisi, näpujälgede ja geneetilisi analüüse tehti otsus lõpetada Golunovi vastu algatatud menetlus teda kuriteoga sidunud tõendite puudumise tõttu. Ta vabastatakse täna koduarestist, süüdistustest on loobutud,» ütles siseminister Vladimir Kolokoltsev.

Siseminister lisas, et Golunovi eelmisel nädalal kinni pidanud politseinikud on uurimise all ja nende volitused peatatud.

Kolokoltsevi sõnul palub ta president Vladimir Putinil vabastada Golunovi kaasuse tõttu ametist kaks kõrget politseiametnikku, kelleks on Lääne-Moskva politsei juht kindral Andrei Putškov ning Moskva politsei uimastikontrolli osakonna juht kindral Juri Devjatkin.

«Usun, et hoolimata ühegi kodaniku erialastest tegevustest tuleks tema õigusi alati kaitsta,» lisas minister.

Politsei teatel peeti 36-aastane Golunov kinni neljapäeval Moskvas Tsvetnoi bulvaril, kui politseinikud leidsid tema seljakoti läbiotsimisel kaks pakki metamfepramooni kogukaaluga 3,65 grammi. Politsei lisas hiljem, et leidis tema korterist ka 5,42 grammi kokaiini.

Politseinikud vägivallatsesid Golunovi kallal ning tekitasid talle vigastusi, mille pärast tuli ta kiirabiga haiglasse viia.

Golunovile esitati süüdistus suures koguses uimastite müümise katses. Süüdimõistmisel oodanuks teda kuni 20 aastat vangistust.

Ajakirjanik aga eitas uimastite omamist ning juhtunu asjaolud tekitasid inimõiguslastes ja teistes kahtlusi, et teda üritati süüdi lavastada. 

Politsei avaldas reedel mitu fotot, väidetavalt Golunovi kodu sisemusest, kus oli uimastitega seotud esemeid. Hiljem võtsid nad pildid tagasi, öeldes, et need tehti mujal.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas juhtunut lihtlabaseks eksituseks, kui kahtlustatakse, et fotod olid politsei katse näidata Golunovi professionaalse uimastikaupmehena.

Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi kiitis Golunovile esitatud süüdistustest loobumist ja tunnustas selle osas vahistamisele järgnenud protestilainet.

«See on lihtsalt suurepärane uudis. Tegu on inspireeriva ja motiveeriva näitega selle kohta, mida on võimalik saavutada tagakiusatud inimestega solidaarsust üles näidates,» kirjutas Navalnõi Twitteris.

Kaasus põhjustas laialdast pahameelt, sest paljude arvates ilmestab Golunovi juhtum korruptsiooni ja karistamatuse tunnet Vene korrakaitseametites.

Moskva võimud kiitsid heaks ka Golunovi toetuseks pühapäevale plaanitud rahvakogunemise, teatas Moskva piirkondlik julgeolekuamet. 

«Moskva ajakirjanike liidu esimees Pavel Gussev, Vene ajakirjanike liidu esimees Vladimir Solovjov ning ajakirjanik ja presidendi kodanikuühiskonna ja inimõiguste nõukogu liige Jekaterina Vinokurova palusid rahvakogunemise kuju võtvat ja kuni 20 000 inimesega massiüritust Sahharovi prospektil 16. juunil kella 13-15-ni,» seisis avalduses. «Avalikkuse reaktsiooni valguses otsustas Moskva omavalitsus eelmainitud palve rahuldada.»

Golunovi toetajate sõnul olid süüdistused kättemaks varasema ajakirjanikutöö eest.

Väljaande Meduza ajakirjanik sai Venemaal tuntuks uudistega, mis keskendusid korruptsioonile Moskva linnavalitsuses, kuritegevusest tulvil matusetööstusele ning toiduturgudele.

Asjaolu, et tema uudised ei keskendunud Kremli ametnikele ega presidendi siseringile, on pannud paljud uskuma, et ajakirjanikuga juhtunut ei korraldanud Vene võimuladvik, vaid käsk tuli kas madalama astme ametnikelt või kurjategijatelt.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles