Põhja-Korea üritab sigade Aafrika katku kontrolli alla saada

Copy
Põhja-Korea põllumajandusuuringute akadeemia uurijad sigade Aafrika katku otsimas.
Põhja-Korea põllumajandusuuringute akadeemia uurijad sigade Aafrika katku otsimas. Foto: Cha Song-ho / AP / Scanpix

Põhja-Korea võtab riigis kulutulena leviva sigade Aafrika katku kontrolli alla saamiseks kasutusele erakorralised meetmed, teatas riigimeedia kolmapäeval.

Teade tuli mitu nädalat pärast seda, kui Põhja-Korea võimud kinnitasid, et riigis on sigade Aafrika katku puhang.

Viirus, mis on sigadele ja metssigadele surmav, kuid inimestele kahjutu, läbis enne Põhja-Koreasse jõudmist Hiina, Vietnami ja Mongoolia.

Mais ütles Pyongyang Maailma Loomatervise Organisatsioonile (OIE), et katk nõudis Hiina piiri lähistel asuvas farmis elanud 99 seast 77 elu, ütles Lõuna-Korea põllumajandusministeerium.

Soul muretseb haiguse leviku pärast ning kardab, et see jõuab ka Lõuna-Koreasse. Ta on korduvalt pakkunud Põhja-Koreale abi karantiini kehtestamiseks, kuid Pyongyang pole vastanud.

Põhja-Korea ametlik leht Rodong Sinmun kirjutas kolmapäeval, et karantiini kehtestamise püüdlused käivad üle riigi. Muu hulgas desinfitseeritakse farme ning keelati seatoodete laialijagamine.

«Sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks rakendatakse erakorralisi ennetavaid meetmeid aktiivselt üle riigi,» kirjutas leht.

«Kui äärmiselt nakkav haigus nagu sigade Aafrika katk levib..., siis võib see päädida loomade karjade kaupa tapmisega.»

Haigus on mõjunud raskelt maailma suurima sealihasööja Hiina tarneahelaid. Riigi võimud on käskinud tappa sadu tuhandeid sigu.

Souli andmeil kasvatab Pyongyang 14 riiklikus farmis umbes 2,6 miljonit siga. 

Haiguspuhang võib raskendada toidunappust vaesunud Põhja-Koreas, kus toidutoodang on langenud viimase kümne aasta madalaimale tasemele, ütleb Maailma Toiduprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles