Trump ei näe probleemi välisluurelt oponentide kohta info võtmises

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Zach Gibson / ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA president Donald Trump ütles, et võtaks pakkumise korral välisluurelt vastu informatsiooni 2020. aasta presidendivalimiste oponentide kohta.

Trumpi sõnul ei ole midagi viga välisjõudude poolt pakutava informatsiooni teatavaks võtmises.

«Me arvan, et tahaksin seda kuulda,» lausus Trump eile intervjuus ABC Newsile.

Küsimusele, kas tema kampaaniameeskond peaks võtma vastu Hiina või Venemaa pakutavat informatsiooni või teatama sellisest katsest hoopis FBI-le, vastas Trump: «Ma arvan, et võib-olla tuleks teha mõlemat. Ma arvan, et võib-olla oleks tasuks see ära kuulata.»

Kuigi Trump märkis, et ei ole kunagi elus FBI-d teavitanud, möönis ta viimaks, et oleks valmis Föderaalse Juurdlusbüroo poole pöörduma, kui välisjõud üritaksid USA valimistese sekkuda.

Trumpi meeskond oli uurimise all seoses 2016. aasta presidendivalimiste aegsete kontaktidega venelastega. Trumpi poeg Donald Trump Jr. korraldas 2016. aasta suvel kohtumise Vene advokaadiga, kes lubas Trumpi oponendi Hillary Clintoni kohta mustavat informatsiooni.

FBI direktori Christopher Wray sõnul oleks pidanud Trump teavitama Juurdlusbürood välisagendi pakkumisest saada Clintoni kohta kompromiteerivat informatsiooni.

2017. aastal Wray ametisse määranud Trump vastas aga: «Elu ei käi niimoodi,» ning lisas, et FBI direktor eksib.

Alles kuu aega tagasi väitis Trump, et ei kasutaks välisriikide pakutavat informatsiooni oma 2020. aasta kampaanias.

Trumpi äsjased väited on taaskord puhunud lõkkele üleskutsed president ametist tagandada. Välisriikidelt sellise info vastu võtmine on riigivastane akt.

Esindajatekoja justiitskomisjoni kõrgeim demokraat Jerry Nadler nimetas Trumpi remarke šokeerivateks ja imestaks, miks peaks president end välisjõududele niimoodi haavatavaks muutma.

Presidendiks kandideeriv demokraadist senaator Elizabeth Warren kutsus üles Trumpi ametist tagandama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles