USA esindajatekoda esitas kohtukutsed Trumpi nõunikele Flynnile ja Gatesile

Copy
Endine Trumpi kampaania nõunik Rick Gates (vasakul) ja endine USA rahvusliku julgeoleku nõunik kindral Michael Flynn (paremal).
Endine Trumpi kampaania nõunik Rick Gates (vasakul) ja endine USA rahvusliku julgeoleku nõunik kindral Michael Flynn (paremal). Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

USA esindajatekoja luurekomitee esitas kohtukutsed endisele Valge Maja nõunikule Michael Flynnile ja president Donald Trumpi endisele kampaaniajuhile Rick Gatesile.

Kohtukutsega saadetud kirjas nõudis Demokraatliku partei liige ja luurekomitee esimees Adam Schiff, et Flynn ja Gates esitaks dokumendid 26. juuniks ja annaks 10. juulil komitee ees tunnistusi. 

Komitee, mis uurib Venemaa osalust 2016. aasta USA presidendivalimistes, ütles, et kohtukutsed esitati, sest Flynn ja Gates keeldusid kongressiga koostööd tegemast.

Esindajatekoja Demokraadid loodavad, et kongress avab juurdlused seoses Trumpi kampaaniaga, Valge Maja tegemistega ning Trumpi ettevõtetega. Valge Maja esindajad on lubanud kõiki kongressi juurdlusi takistada ning on ignoreerinud kongressi nõudmisi ja kutseid ütluseid andma.

Kolmapäeval kasutas Trump presidendi veto õigust, et hõivata dokumendid seoses tema valitsuse püüdlusega lisada rahvaküsitlustesse küsimus vastaja kodakondsuse kohta. Traditsiooniliselt on presidendid kasutanud veto õigust, et teised valitsuse harud ei saaks ligi Valge Maja siseinformatsioonile. 

Trumpi administratsioon on lisaks kasutanud täitevvõimu privileegi, et takistada ligipääsu muutmata kujul Muelleri raportile.

Muelleri juurdlus lõppes sel aastal. Mueller tõdes, et ei olnud piisavalt tõendusmaterjale, mis viitaks Trumpi kampaaniameeskonna koostööle Venemaaga.

Nii Flynn kui Gates tunnistasid end Muelleri juurdluses süüdi. Esialgselt tegid Flynn ja Gates prokuröridega koostööd, kuid hiljuti on Flynn oma strateegiat muutnud, vallandanud oma advokaadid ja palganud uued.

Neljapäeval kiitis Trump Flynni uut strateegiat Twitteris sõnadega: «Kindral Michael Flynn, 33-aastane sõjakangelane, ei ole palganud head advokaati, ta on palganud VÄGA HEA advokaadi, Sidney Powelli. Soovin teile mõlemale edu ja õnne!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles