Trudeau sõidab Trumpiga kaubandust ja Hiinat arutama

Copy
USA president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Väidetavalt jäid sellest käepigistusest Trumpi käele punased jäljed.
USA president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Väidetavalt jäid sellest käepigistusest Trumpi käele punased jäljed. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Kanada peaminister Justin Trudeau reisib järgmisel nädalal Washingtoni kohtuma USA presidendi Donald Trumpiga, kellega arutatakse uue Põhja-Ameerika kaubandusleppe ratifitseerimist ning kahe kanadalase kinnipidamist Hiinas.

Trudeau kantselei sõnul toimub külastus järgmisel neljapäeval, 20. juunil. Trump ja Trudeau üritavad ka Mehhikot hõlmava kaubandusleppe ratifitseerimist hoogustada.

Uus lepe allkirjastati novembris ning selle eesmärk on vahetada välja senine Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepe (NAFTA). Pakt vajab mõlema riigi parlamendi heakskiitu. Washingtonis aga nõuavad demokraadist seadusandjad rangemaid tööstandardeid ning on vastu punktile, mis kaitseb ravimifirmasid konkurentsi eest.

Trump peaaegu lükkas leppe ise rööbastelt maha, kui ähvardas kehtestada Mehhiko toodetele 5-protsendise importmaksu. Sellega tahtis ta survestada Mehhikot tegema rohkem keskameeriklastest migrantide USA-sse tulemise piiramiseks.

Trudeau kantselei ütles neljapäeval, et kohtumisel Trumpiga tõstatab ta ka kahe Hiinas kinni peetud kanadalase probleemi. Peking pidas eksdiplomaat Michael Kovrigi ja ettevõtja Michael Spavori kinni 10. detsembril.

Seda peeti katseks survestada Kanadat vabastama Meng Wanzhoud, Hiina tehnoloogiahiiu Huawei ühte juhtivliiget. Tema peeti kinni 1. detsembril USA palvel. USA võimud tahavad anda Mengi USA-s kelmussüüdistuse alusel kohtu alla.

Oodatakse, et Trump kohtub hiljem juunis Jaapanis toimuval G20 tippkohtumisel Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Kanada kunagine peaminister Jean Chretien olevat meedia andmeil ja anonüümsete allikate sõnul öelnud, et Kanada peaks Hiinaga suhete parandamiseks ja kahe kanadalase kättesaamiseks väljaandmispalve tagasi lükkama.

Kanada välisminister Chrystia Freeland aga lükkas ettepaneku tagasi.

Freelandi sõnul austab ta Chretieni, kuid rõhutas, et küsimus on selles, kas Kanada on seadusriik või mitte.

«Kanada jaoks oleks see tõepoolest vägagi ohtlik pretsedent, kui Kanada muudaks vastuseks välissurvele oma käitumist väljaandmisleppest kinnipidamisel,» lausus Freeland. «Ühes kaasuses tegutsemisega vähendaksime me kanadalaste turvalisust üle maailma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles