Salvini võitleb migrante päästva Saksa heategevusorganisatsiooniga

Copy
Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Zumapress/Scanpix

Itaalia asepeaminister Matteo Salvini on asunud võitlusse Saksa heategevusorganisatsiooniga Sea Watch, mille alus päästis kolmapäeval Liibüa ranniku lähedalt 52 migranti.

Salvini, kes on ühtlasi siseminister ja mõjuvõimsa parempopulistliku erakonna Liiga esimees, andis eile välja määruse, mis kohustab õiguskaitseorganeid rakendama kõiki vajalikke meetmeid takistamaks Sea Watch 3 aluse sisenemist Itaalia vetesse.

«Sea Watch ei hülga Liibüa ellujäänuid - Tripoli ei ole turvaline sadam,» vastas organisatsioon Twitteris. 

«On kuritegu sundida päästetud inimesi naasma sõjaseisukorras riiki, kus neid ähvardab seadusvastane vangistus ja piinamine. Itaalia soodustab neid metsikusi ja on pöörane, et EL on selle kaasosaline.»

Salvini ütles teisipäeval, et määrus näeb ette 50 000-eurose trahvi ilma loata Itaalia territoriaalvetesse siseneva aluse kaptenile, omanikule ja operaatorile. 

Salvini populaarsus kerkis hoogsalt möödunud aastal tänu karmile poliitikale migrantide suhtes, mis sisaldas muu hulgas sadamate sulgemist migrantidele. 

Liiga liidri hinnangul on hukkunute arvu vähenemine Vahemerel saavutatud tänu Liibüa rannavalvega sõlmitud leppele, mis takistab neid Euroopasse suundumast. Ta on korduvalt rõhutanud vajadust Itaalia sadamad migrantidele sulgeda.

Salvini peab vajalikuks saata Euroopasse varjupaika otsima suundujad tagasi kaoses Liibüasse. See seisukoht on vastuolus rahvusvahelise õigusega ning heategevusorganisatsiooni päästealused on korduvalt keeldunud seda järgimast.

Alates 2014. aastast on üle 12 000 inimese hukkunud katsel Liibüast Euroopasse põgeneda. 

Salvini määruse peab heaks kiitma ka Itaalia parlament, kus koalitsioonivalitsusel on kindel enamus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles