Sri Lanka politseinik mõisteti süüdi alaealise väärkohtlemises

Copy
Kohtuniku haamer.
Kohtuniku haamer. Foto: Adrian Wyld / The Canadian Press/PA Images / Scanpix

Sri Lanka Ülemkohus määras politseinikule trahvi teismelise tüdruku ebaseadusliku arreteerimise ning ähvardamise eest. Politseiniku eesmärk oli kohaliku poliitikut vägistamises süüdistada.

2017. aastal parima naissoost politseiniku tiitli pälvinud Waruni Bogahawatta pidi 15-aastase tüdruku väärkohtlemise eest türduku perele 100 000 Sri Lanka ruupiat (502 eurot) kompensatsiooni maksma. Lisaks määras kohus politseinikule 50 000 ruupia (251 euro) suuruse trahvi.

Istungi kolm kohtuniku otsustasid, et Bogahawatta oli süüdi võimu kuritarvitamises, tüdruku õiguste rikkumises ning tüdruku perekonna ähvardamises.

Bogahawatta sundis tüdrukut korduvalt meditsiinilises kontrollis käima, et arstid kinnitaks, et tüdrukut on seksuaalselt väärkoheldud. Kohtu andmetel oli Bogahawatta korduvalt sundinud Sri Lanka lõunapoolsest linnast Akuressa’st pärit tüdrukut valetama ja väitma, et kohalik poliitik oli teda vägistanud.

Tüdruku sõnul ei olnud poliitik teda vägistanud. Bogahawatta hoidis 2012. aastal tüdrukut ebaseaduslikult Matara politseijaoskonnas ja saatis tüdrukut neli korda meditsiinilisse kontrolli minema. Kõik kontrolli tulemused näitasid, et tüdrukut ei olnud seksuaalselt kuritarvitatud.

Lisaks lukustas Bogahawatta tüdruku koos täisealise kurjategijaga kongi. Kohus leidis, et tüdrukut oli koheldud, kui kurjategijat, mitte kui potentsiaalset ohvrit.

Kohus kirjeldas 24-leheküljelises otsuses, et Sri Lanka politseinikutel on tõsine probleem võimu kuritarvitamisega ning, et ainult väike osa sellistest juhtumitest jõuab kohtu ette.

Politsei teatas, et Bogahawattale antud autasud võetakse koheselt tagasi ning, et Bogahawatta vastu algatatakse sisejuurdlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles