Hongkong peatas vastuolulise väljaandmisseaduse menetlemise

Copy
Protestijad Hongkongi parlamendi ees.
Protestijad Hongkongi parlamendi ees. Foto: AFP/SCANPIX

Hongkongi liider teatas täna, et peatab töö ülimalt ebapopulaarse väljaandmisseaduse kallal, mis on rahva tänavatele toonud.

Tuhanded meeleavaldajad püüavad takistada Hongkongi Pekingi-meelset valitsust surumast parlamendis läbi eelnõu, millega tahetakse lubada inimeste väljaandmist Mandri-Hiinale. Kriitikute sõnul saaks seda kuritarvitada Pekingi poliitiliste vastaste tagakiusamiseks.

Protestid eelnõu vastu on suurimad alates Hiina võimule üleminekust 1997. aastal. Kolmapäeval ajas politsei meeleavaldajad kummikuulide ja veekahuritega laiali.

Hongkongi Pekingi-meelselt liidrilt Carrie Lamilt nõutakse seadusest loobumist, seda on hakanud soovitama isegi tema poliitilised liitlased ja nõustajad.

Vastuseis kavandatavale seadusele üha kasvab ja ka parteijuhid Pekingis ei tunne end selles olukorras enam mugavalt.​

Ajalehe South China Morning Post andmetel pidas Lam reede õhtul nõunikega kriisikohtumise. Samal ajal kogunesid Hiina ametnikud lähedalasuvasse Shenzheni linna kriisist väljapääsu võimalusi arutama.

Seni oli Lam äriringkondade ja õigusorganite kuid kestnud kriitikast ja rahvarohketest protestidest hoolimata keeldunud eelnõu tagasi võtmast.

Laupäeval aga ütles Lam ajakirjanikele: «Valitsus on otsustanud seaduse muutmise protsessi peatada.»

Eelnõu tagasivõtmist ta ei maininud ning rõhutas, et väljaandmissüsteem vajab ümbertegemist.

Peking on otsusega rahul, vastased mitte

Hiina valitsus teatas mõni tund pärast Lami teadet, et toetab tema otsust.

Peatamise otsus on katse «kuulata kogukonna vaateid laiemalt ning taastada kogukonna rahu võimalikult ruttu», ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang.

«Me toetame, austame ja mõistame seda otsust,» lausus ta.

Hongkongi protestiliidrid teatasid aga, et pühapäevaks kavandatud meeleavaldus toimub peatamise otsusest hoolimata.

«Peame valitsusele ütlema, et Hongkongi inimesed jäävad endale kindlaks ega lõpeta valitsusvastaseid proteste, kuni eelnõu ei ole tagasi võetud,» ütles Kodanike Inimõigusrinde esindaja Jimmy Sham ajakirjanikele.

Sham rõhutas, et Hongkongi liider peab eelnõu täiesti tagasi võtma ning paluma vabandust politseijõu kasutamise eest meeleavaldajate vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles