Kaduvad uskumused toovad leemurid söögilauale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leemurid.
Leemurid. Foto: SCANPIX

Traditsiooniliste uskumuste kadumine on Madagaskaris kaasa toonud leemurite aina sagedasema söögiks tapmise, vahendab BBC uuringu tulemusi.

Kohalikud austasid varem loomi, kuna pidasid neid oma iidseteks esivanemateks, kuid välismõjude kasvades on uskumused kaduma hakanud.

Mõned liigid ei saa enne üheksat aastat suguküpseks ning võivad järglasi saada vaid iga kahe-kolme aasta tagant.

Bangori ülikooli teadlased koos kohaliku mittetulundusühingu esindajatega uurisid malagasside söömisharjumusi ja avastasid, et Madagaskari idaosas kütitakse aina rohkem kaitsealuseid liike.

Teadlaste sõnul tõid ebaseadusliku jahitegevuse kaasa kiired sotsiaalsed muutused, suurenev nõudlus liha järele ja traditsiooniliste tabude kadumine.

Küsitlus hõlmas 1154 majapidamist, enamik neist ei tarbinud kolmepäevase uurimisperioodi jooksul üldse liha. Need, kes liha sõid, eelistasid ülekaalukalt kala või koduloomi.

Alla kümne protsendi einetest sisaldas mõne metslooma liha, pool protsendi aga kaitsealuste liikide oma.

Siiski vastas 95 protsenti küsitletuist, et nad on mõne kaitsealuse liigi liha söönud.

Tavaliselt on Madagaskaris leemuritega seotud väga tugevad keelud, traditsiooniliselt pole neid ka kunagi küttida lubatud.

Teadlased esitlesid oma leide ajakirjas Public Library of Science (PLoS) One.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles