Lõuna-Ameerikas miljonid elektrita jätnud katkestus on valdavalt parandatud

Copy
Elektrikatkestusest hoolimata said paljud argentiinlased nutitelefonidega internetti.
Elektrikatkestusest hoolimata said paljud argentiinlased nutitelefonidega internetti. Foto: Zumapress/Scanpix

Argentina ja Uruguay pimendanud ulatuslik elektrikatkestus on valdavalt parandatud -- Argentina energeetikaministri Gustavo Lopetegui sõnul on elektrivarustus taastatud 77 protsendis riigist, Uruguays on elekter naasnud 88 protsenti kodudest.

Elekter läks ära eile pärast kella seitset hommikul kohaliku aja järgi ehk umbes kell 13 Eesti aja järgi. 

Lopetegui sõnul ei ole veel selge, mis juhtus. Ühtegi võimalust ei välistata, kuid küberrünnak ei ole kõige tõenäolisem variant, märkis minister. 

Tegemist on esimese elektrikatkestusega, mis mattis pimedusse nii Argentina kui Uruguay. Argentinas elab 44 miljonit, Uruguays 3,4 miljonit inimest. 

Lisaks jäi elektrita ka osa Paraguayst. Mõnedel andmetel puudutas elektrikatkestus ühtlasi osa Tšiilist ning Brasiilia lõunaosast. 

Rikke tõttu katkes Argentinas muu hulgas ka veevarustus, rongid peatusid ja häiritud oli liikluskorraldus.

Keskpäevaks oli elekter naasnud osasse Argentina pealinnast Buenos Airesest, kuid metroo- ja rongiliiklus ei toiminud endiselt. Riiklikud haiglad ja erakliinikud töötasid varugeneraatorite toel.

«Ainus probleem on liftid. Meil on vaid üks töötav lift, kuid kõik ülejäänud teenused toimivad probleemideta,» lausus Fernandeze haigla töötaja. 

Argentinas sattus katkestus halvale ajale ka seetõttu, et eile olid seal kohalikud valimised. BBC andmeil näitas osa Argentina meediakanaleid pilte hääletajatest, kes kasutasid valimisjaoskondades valgusallikana oma mobiiltelefone. 

Mõnes paigas olid võimud sunnitud valimised siiski edasi lükkama.

Osa argentiinlastest väljendas üllatust selle üle, et nad said kasutada pühapäeval oma nutitelefonidega internetti, kuigi elektrivarustus oli täiesti katkenud. 

Uudisteagentuuri AFP andmeil on Argentinal ja Uruguayl ühtne elektrivõrk. Argentina võimude andmeil põhjustas katkestuse rike Argentinas, ent selle tegelik olemus ei ole veel selge.  

Ka Uruguay elektriettevõte UTE kinnitas, et massikatkestuse põhjustas viga võrgu Argentina poolel. UTE andmeil taastati 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles