Iraan ületab kokku lepitud uraanivarude piiri 10 päeva jooksul

Copy
Iraani tuumaagentuuri esindaja Behrouz Kamalvandi.
Iraani tuumaagentuuri esindaja Behrouz Kamalvandi. Foto: Vahid Salemi / AP / Scanpix

Iraan ületab järgmise kümne päeva jooksul suurriikidega sõlmitud tuumaleppes sätestatud uraanivarude piiri, ütles täna Iraani tuumaagentuuri esindaja Behrouz Kamalvandi. 

Kamalvandi kinnitas riigitelevisioonis üle kantud pressikonverentsil, et Iraan on madalrikastatud uraani tootmist juba neljakordistanud.

«Täna on alanud tiksumine 300 kilogrammi rikastatud uraani reservi ületamise poole ja kümne päeva pärast oleme me selle ületanud,» ütles Kamalvandi Araki tuumajaamas.

«See tugineb tuumaleppe 26 .ja 36. artiklil ja see pööratakse ümber, kui teised osapooled oma kohustusi täidavad,» lisas ta.

Washington taganes eelmisel aastal ühepoolselt 2015. aasta tuumaleppest ja taaskehtestas Iraanile sanktsioonid.

President Hassan Rouhani teatas 8. mail, et vastusena USA ühepoolsele lahkumisele leppest ja sanktsioonide kehtestamisele, lõpetab Iraan tuumaleppes ette nähtud rikastatud uraani ja raskevee piirangute järgimise.

Iraan on ähvardanud minna 8. juuliks veelgi kaugemale, kui tuumaleppe teised osapooled – Ühendkuningriik, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa – ei aita sel USA sanktsioonidest kõrvale hiilida ja naftamüüki jätkata.

Tuumeleppe järgi pidi Iraan piirama tuumatsentrifuugide arvu ja võis rikastada uraani vaid 3,67 protsendini, mis jääb oluliselt alla relvadeks kõlbuliku 90 protsendi.

Kamalvandi ütles, et Iraan vajab oma Bushehri tuumajaama jaoks viie protsendini rikastatud uraani ja Teherani tuumajaama jaoks kahekümne protsendini rikastatud uraani.

Uraani kaevandamisel on iga U-235 aatomi kohta umbes 140 U-238 aatomit ja selle rikastamiseks 3,67 protsendini on vaja iga U-235 aatomi kohta kõrvaldada 144 U-238 aatomit, rääkis Kamalvandi.

Rikastamiseks 20 protsendini on vaja eemaldada veel 22 U-238 isotoobi aatomit, kuid sealt edasi 90 protsendini jõudmiseks on vaja vaid veel nelja aatomi kõrvaldamist, selgitas ta.

See tähendab, et 20 protsendist 90 protsendini ehk relvakõlbuliku tasemeni jõudmine on võrdlemisi kiire protsess, mis on murelikuks teinud tuumaeksperdid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles