NYT: Trumpi meeskond kiitis väidetavat riigireetmist kätkenud artikli heaks

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Ron Sachs / CNP / AdMedia / SIPA / Scapix

Kuigi USA president Donald Trump süüdistas nädalavahetusel ajalehte The New York Times riigireetmises seoses artikli avaldamisega, mis rääkis Ühendriikide digitaalsest sissetungist Vene elektrivõrkudesse, kinnitab väljaanne, et presidendi enda julgeolekuametnikud teadsid eelnevalt selle ilmumisest ega näinud artikli avaldamises probleemi.

Sotsiaalmeedias tehtud postituses vastas ajaleht presidendi süüdistustele ning ütles, et ajakirjanduse riigireetmises süüdistamine on ohtlik käitumine.

«Me kirjeldasime artiklit valitsusele enne selle avaldamist. Nagu meie loos on märgitud, ütlesid president Trumpi enda riikliku julgeoleku ametnikud, et mingeid probleeme pole,» kirjutas The New York Timesi ametlik konto Twittersi.

Postituse juures on ühtlasi välja toodud lõik, kus kirjeldatakse suhtlust presidendi administratsiooniga.

«Nii [USA küberväejuhatuse ülem] kindral [Paul] Nakasone kui ka [riikliku julgeoleku nõunik John] Bolton oma kõneisiku vahendusel keeldusid vastamast küsimustele seoses sissetungidega Venemaa elektrivõrkudesse. Riikliku julgeoleku nõukogu ametnikud keeldusid samuti asja kommenteerimast, kuid ütlesid, et neil pole julgeolekumuresid seoses detailidega The New York Timesi artiklis, mis kõneleb Vene elektrisüsteemide sihikule võtmisest, mis võib viidata, et osa sissetunge olidki mõeldud nii, et Venemaa neid märkaks,» kirjutas leht laupäeval avaldatud loos.

The New York Timesi artikli kohaselt on praegused ja endised valitsusametnikud rääkinud Ameerika arvutikoodi paigutamisest Venemaa elektrivõrkudesse ja teistesse sihikule võetud süsteemidesse. Samm olevat osalt hoiatus, kuid andvat ka USA-le võimaluse viia läbi küberrünnakuid, kui peaks tekkima tõsisem konflikt Venemaaga, kirjutas leht.

Trump teatas Twitteris vihaselt, et ajalehe väide ei vasta tõele, sarjas korrumpeerunud meediat ja kordas süüdistust, et ajakirjanikud on rahvavaenlased.

«Kas te suudate uskuda, et langev New York Times tegi just loo, kuulutades, et Ühendriigid hoogustavad oluliselt küberrünnakuid Venemaale,» säutsus Trump. «See on sama hästi kui riigireetmine omal ajal nii healt lehelt, kes vajab nüüd meeleheitlikult lugu, mis tahes lugu, olgu või meie riigile halba.»

The New York Timesi artikkel kirjeldas muuhulgas ametnike kõhklusi Venemaa-vastaste operatsioonide üksikasjade Trumpile esitamise ees, sest ühekorraga peljati tema reaktsiooni, aga ka võimalust, et president tühistab operatsiooni või arutab seda välisriikide ametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles