Austria ekskantslerit püüti võltsitud kirjadega Ibiza-skandaali tõmmata

Copy
Austria Rahvapartei esimees, riigi endine kantsler Sebastian Kurz täna Viinis toimunud pressikonverentsil.
Austria Rahvapartei esimees, riigi endine kantsler Sebastian Kurz täna Viinis toimunud pressikonverentsil. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Austria endine kantsler, konservatiivse Rahvapartei (ÖVP) juht Sebastian Kurz teatas täna peetud pressikonverentsil, et keegi oli edastanud ühele Austria ajakirjandusväljaandele võltsitud e-kirjad väidetavalt tema ja endise kantsleriameti ministri Gernot Blümeli vahel ning nendega oli püütud luua muljet nagu oleks mõlemad mehed teadnud juba mullu Ibiza-afäärist, mis lahvatas mais seaoses ÖVP toonase valitsuspartneri Vabadusparteiga (FPÖ).

Kurzi sõnul oli kirjavahetuse võltsimisse pandud rohkelt energiat. «Meid pidi sellega laimatama ja Ibiza-skandaali tõmmatama,» selgitas läinud kuu lõpus umbusaldushääletuse järel valitsusjuhi ametist priiks saanud Kurz.

Ekskantsler rõhutas oma sõnavõtus korduvalt, et sai alles mõne nädala eest teada videosalvestisest, kus FPÖ endine juht ja Austria asekantsler Heinz-Christian Strache arutas Ibizal väidetava Vene oligarhi lähikondsega võimalusi mõjutada valimistulemusi ning organiseerida Vabadusparteile ebaseaduslikke annetusi, vahendas Kronen Zeitung.

Kurz väljendas tänu mitte ainult IT-ekspertidele, kes läinud nädalavahetusel kindlaks tegid, et kirjavahetus Kurzi ja Blümeli vahel oli osav võltsing, aga ka ajakirjanikele, kes oma tööd hoolikalt tegid ega avaldanud materjali enne selle ehtsust kontrollimata.

Võltistud e-kirjad edastaski ÖVP-le üks Austria meediaväljaanne, kelle nime pole avalikustatud.

ÖVP peasekretäri Karl Nehammeri sõnul on mitmeid tõendeid, et tegu on võltsingutega. Esiteks oli kirjade saatja aadressiks märgitud e-posti konto, mida ÖVP on aastaid kasutanud vaid kirjade vastu võtmiseks. Lisaks oli kirjade saatmise kuupäevaks märgitud 27. veebruar 2018, esmaspäev, samas kui tegelikult oli mullu sel kuupäeval teisipäev.

Kes võltsingute autor on, pole teada, kuid partei lubas pöörduda seoses võltskirjade avastamisega prokuratuuri.

Pärast seda kui Ibiza-skandaal kukutas Austria valitsuse, kuulutas riigi president välja uued valimised, mis toimuvad septembris. Parasjagu on Austrias seega käimas valimiskampaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles