Katoliku kirik võib lubada Amazonases ametisse abielus preestrid

Copy
Katoliku palverändurid Caraparu jõel Amazonases.
Katoliku palverändurid Caraparu jõel Amazonases. Foto: Paulo Santos / REUTERS / Scanpix

Täna avalikustatud Vatikani dokument annab katoliku kirikule soovituse kaaluda vanemate abielus meeste pühitsemist preestriteks Amazonase džungli eraldatud aladel, mis tähendaks ajalooliste põhimõtte muutmist ja võimalust, et abielus preestreid hakataks kasutama ka teistes piirkondades, kus vaimulikke napib.

Soovitused sisalduvad töödokumendis, mida Vatikan valmistab ette oktoobris toimuvaks Amazonase piiskoppide sinodiks. Lisaks pakutakse selles välja võimalus, et piirkonnas võiks ka naisi ametlikult kirikuõpetajatena kasutada.

Tegemist on läbi aegade kõige selgesõnalisema aruteluga Vatikanis, mis puudutab abielus preestrite kasutamist ja naiste suuremat kaasamist. Samas esialgu puudutavad võimalikud muudatused vaid väikest osa maailmast.

Preestrite puudusega tegelemiseks tehakse dokumendis ettepanek kaaluda võimalust pühitseda ametisse mehi, kelle iseloomu tugevus on piisavat tõestust leidnud ehk mehi, kes on tuntud ladinakeelse nimega viri probati. Sellised mehed peaks olema eakad, kohaliku katoliiklaste kogukonna silmapaistvad liikmed ning nende lapsed peaks olema juba täisealised.

«Kuigi kinnitatakse, tsölibaat on kingitus kirikule, on piirkonna kõige eraldatumatelt aladelt tehtud ettepanekuid, et kirik uuriks võimalust pakkuda preestriks pühitsemist vanematele, soovitavalt põlisrahva seast pärit meestele, kes on oma kogukonna austatud ja tunnustatud liikmed,» seisab Vatikani töödokumendis.

Dokumendi kohaselt võiks selliseid mehi ametisse pühitseda ka siis, kui neil on juba rajatud tugev perekond, et tagada kristliku elu juurde kuuluva sakramendi täitmist.

Vaid preestritel on katoliku kirikus õigus pidada missat või võtta vastu pihilisi, mis tähendab, et eraldatud Amazonase kogukondades võib mööduda kuid, enne kui sealsed elanikud saavad osa kummastki sakramendist.

Osa katoliku õpetlasi leiab, et viri probati'de kasutamise heakskiitmine Amazonases võib avada tee samasugusele arengule mujalgi maailmas.

Ühes 2017. aastal antud intervjuus ütles paavst Franciscus, et on valmis kaaluma viri provati’de ametisse pühitsemist ning ühe piirkonnana, kus abielus väärikad mehed võiks teenida, tõi ta välja Vaikse ookeani saared. Samas välistas ta võimaluse, et abielus mehed võiks olla preestrid katoliku kirikus laiemalt.

Amazonase piiskopid ning Brasiilia, Boliivia, Peruu, Ecuadori, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname ja Prantsuse Guyana kogukondade, sealhulgas põlisrahvaste esindajad kogunevad Vatikani sinodile tänavu 6.–27. oktoobrini. Kokkusaamisel hääletatakse ettepanekute üle sinodi lõppdokumendis, mis seejärel läheb paavsti kätte, kes otsustab, kas sellest saab ametlik apostlik üleskutse või mitte.

Sinodi töödokument sisaldab ka tugevas sõnastuses üleskutset võidelda Amazonase keskkonna kaitsmise eest ning metsalangetamise, ebaseadusliku kaevandamise ning põliskultuure ja ökosüsteemi ähvardavate arendusprojektide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles