Horvaatia president loodab suurendada majanduslikku koostööd Eestiga

Siim Kams
Copy
Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarovic ja Eesti president Kersti Kaljulaid pressikonverentsil Kadriorus, presidendilossi ees.
Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarovic ja Eesti president Kersti Kaljulaid pressikonverentsil Kadriorus, presidendilossi ees. Foto: VALDA KALNINA / EPA

Kardiorus, presidendilossi hoovis antud pressikonverentsil rõhusid riigipead Eesti ja Horvaatia sõbralikele suhetele ning koostööle. Läbivad teemad olid Balti riikide turvalisus, küberkaitse, majandus ning naised poliitikas.

Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarovic rõhus riikide majandusliku koostöö olulisusele. Horvaatia presidendi sõnul ei ole riigid veel täielikult majandusliku koostöö potentsiaali ära kasutanud. «Arvestades meie riikide majandust, suudaks me teha mitmekülgselt koostööd ehitussektoris, transpordisektoris, energiatööstuses ja mujal,» lisas ta.

Eesti president Kersti Kaljulaid tunnustas Horvaatia ja Eesti koostööd majanduses. «Nii Eesti, kui Horvaatia hindavad avatust. Me oleme mõlemad avatud majandusega riigid. Innovatsioon ja julgus on, mis panevad riigi konnahüppel majanduses edasi liikuma,» sõnas Kaljulaid. Ta lisas, et on plaju Eesti ettevõtteid, kes soovivad Horvaatia turule siseneda.

President Kaljulaid soovis nii õnne, kui edu Horvaatiale Euroopa Liidu Nõukogu juhtimisel. «Me siiani mäletame seda ärevust. Oleme teile läbi nende raskete aegade toeks, kui partnerid ja sõbrad,» märkis Kaljulaid.

President Kaljulaid tänas Horvaatiat Balti riikide turvalisusesse panustamise eest. Ta tänas presidenti Horvaatia kaitsejõudude kohaloleku eest Poolas ja Leedus ning Horvaatia ühinemise eest NATO küberkaitsekeskusega.

Horvaatia president Grabar-Kitarovic kinnitas Balti riikide kaitse ja küberkaitse olulisust. Lisaks teatas president, et loodab Eesti ja Horvaatia ühistele pingutustele naiste mõjuvõimu suurendamises poliitikas.

President Grabar-Kitarovic tänas Eestit jätkuva toetuse eest Horvaatia sisenemisel Schengeni ja Eurotsooni. Grabar-Kitarovic mainis ka, et Horvaatia töötab üha enam riigi brändimise nimel ning on plaju inspiratsiooni saanud Eestist.

Horvaatia riigipea kohtub lisaks peaministri Jüri Ratasega ja Riigikogu esimehe Henn Põlluaasaga. Visiidi lõpetab pidulik õhtusöök Eesti Sõjamuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles