Prantsuse võimud vabastasid UEFA eksjuhi Platini

BNS
Copy
Michel Platini (keskel) 2008. aastal Tallinna lennujaamas koos Aivar Pohlakuga (vasakul).
Michel Platini (keskel) 2008. aastal Tallinna lennujaamas koos Aivar Pohlakuga (vasakul). Foto: Toomas Huik

Prantsuse võimud vabastasid kolmapäeval Euroopa jalgpalliföderatsiooni UEFA endise juhi Michel Platini pärast tunde kestnud küsitlemist, teatas uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

«Ta lasti vabaks. Seal oli palju kära eimillestki,» kinnitas Platini advokaat William Bourdon kella ühe ajal hommikul.

«See oli pikk küsitlus, kuid pidades silmas küsimuste arvu, siis see saabki ainult pikk olla, sest küsiti FIFA, Venemaa maailmameistrivõistluste, 2016. aasta Euroopa meistrivõistluste ja Katari kohta,» ütles 63-aastane Platini hiljem Nanterres ise ajakirjanikele.

Prantsuse politsei pidas Platini kinni osana uurimisest, mis keskendub 2022. aasta jalgpalli MM-i korraldamisõiguse Katarile andmisele, ütles teisipäeval uurimisele lähedane allikas.

Prantsuse vutilegendi Platini võtsid kinni Prantsuse korruptsioonitõrje politseinikud.

Teisipäeval peeti ülekuulamiseks kinni ka Prantsuse ekspresidendi Nicolas Sarkozy kunagine spordinõunik Sophie Dion. Tunnistajana on üle kuulatud ka Sarkozy kabinetiülem Claude Guéant, kuid teda kinni ei peetud.

Katar sai MM-i võõrustajariigiks vastuolulisel moel. Kriitikud kahtlevad riigi sobivuses ning MM-i korraldajaõiguse Katarile andmist ümbritseb korruptsioonikahtlus. 

Katari on süüdistatud kandideerimise protsessis häälte ostmises. USA sõltumatu uurija Michael Garcia raportis antakse ülevaade ka mitmest kahtlusi äratanud finantstehingust, millest paljud on seotud jalgpalliklubi Barcelona endise presidendi Sandro Roselliga. Ta oli kandideerimise ajal Katari üks konsultantidest.

Ajalehe France Football informatsiooni kohaselt pidasid Platini, Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy ja Katari emiir 2010. aastal salajase kohtumise.

Platini (63) sai UEFA etteotsa 2007. aastal ja töötas ametikohal 2015. aastani, mil tal keelati eetikareeglite rikkumiste tõttu neljaks aastaks jalgpallis töötamine. Rikkumiste seas oli kahe miljoni Šveitsi frangi võtmine rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA tollaselt juhilt, kuid hiljem põlu alla langenud Sepp Blatterilt.

Oodati, et Platinist saab 2016. aastal Blatteri mantlipärija, kuid seda ei juhtunud. Sestpeale on Platini üritanud oma nime puhtaks pesta.

Prantsuse rahandusprokuratuur uurib 2018. ja 2022. aasta MM-i kandideerimise protsessi ning on üle kuulanud ka Blatteri. Uurimine käivitati eraisikulise korruptsiooni, kuritegeliku seotuse, mõjuvõimuga kauplemise ning sellest kasu saamise kahtluse alusel.

2018. ja 2022. aasta jalgpalli MM-i võõrustamise õigus anti vastavalt Venemaale ja Katarile.

Suur osa kandideerimist ümbritsenud intriigist keskendub Platini otsusele hääletada Katari poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles