Xi: Põhja-Korea suund probleemide lahendamisel on õige

BNS
Copy
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Põhja-Korea liigub Korea poolsaare probleemide poliitiliste vahenditega lahendamisel õiges suunas, kirjutas peatselt Põhja-Koread külastav Hiina president Xi Jinping kolmapäeval Põhja-Korea riiklikus lehes avaldatud haruldases arvamusloos.

Xi külastab Põhja-Koread neljapäeval ja reedel ning kohtub Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Hiina president Rodong Sinmunis ilmunud artiklis Washingtoni ja Pyongyangi takerdunud tuumakõnelusi ei maininud. Ekspertide arvates asub Xi tippkohtumisel ilmselt toetama Põhja-Korea soovi samm-sammulise tuumarelvade äraandmise järgi. See protsess näeb ette, et iga Pyongyangi astutud sammule vastab USA järeleandmistega sanktsioonide ja julgeoleku vallas.

Xi sõnul tugevdab eelseisev visiit kahe liitlase strateegilist kommunikatsiooni ja lävimist.

Hiina presidendil on käsil kaubandussõda USA presidendi Donald Trumpiga ning tal seisab juunis ees G20 tippkohtumine Jaapanis, kus ta kohtub ka Trumpiga.

Ekspertide sõnul üritab Xi kasutada Kimi G20 eel mõjutusvahendina. Xi tahab Põhja-Korea visiidiga rõhutada Trumpile, kui suur mõjuvõim Hiinal Põhja-Korea üle on, ning tuletada talle meelde, et Hiina võib USA ja Põhja-Korea diplomaatiale kaasa aidata või seda takistada.

Oma soovid on ka Kimil. Ta tahab tugevdada oma positsiooni Trumpi vastu ning saada Pekingi toetus tuumakõnelustel kindlalt enda selja taha, sest Hiina on Põhja-Korea ainus suurem liitlane ja tema peamine majanduslik side maailmaga.

USA ja Põhja-Korea tuumakõnelused seisavad veebruarist, kui Kimi ja Trumpi tippkohtumine lagunes. USA ütles, et Põhja-Korea tahtis oma tuumavõimekusest osaliselt loobumise eest liiga suurt sanktsioonide leevendust.

Kim tõotas otsida «uut teed», kui USA sanktsioonide ja surve poliitika jätkub. Trumpi valitsus rõhutab, et sanktsioonid jäävad, kuniks Põhja-Korea lubab oma tuuma- ja raketiprogrammi ära anda enne sanktsioonide leevendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles