Teadlased otsivad Euroopa jõgedest mikroplasti allikaid (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix

Aastaid ookeanide plastireostust uurinud Tara ekspeditsioonifond on otsustanud pöörata pilgu Euroopa jõgedele, et selgitada välja merre jõudva reostuse allikad.

Prantsuse teadlane Jean-François Ghiglione nopib Londonis Thamesi jõest võetud proovidest välja eri värvi plastist mikrokuule.

«Me leiame täiesti teistsuguseid asju kui ookeanidest, näiteks väga tillukesi kosmeetikatoodetest pärit mikrokuulikesi,» ütles ta.

Teaduslaev on Vaiksest ookeanist Põhjajäämereni leidnud kõikjalt mikroplasti osakesi, mis sageli pole riisiterast suuremad.

Sedapuhku on Tara aga otsustanud panna võrgud välja kümnes Euroopa suuremas jões Thamesist Tevereni ja Reinist Seine'ini.

Igal aastal jõuab maailma ookeanidesse kaheksa miljonit tonni plasti.

Teadlased arvasid kaua, et ookeanide mikroplast on pärit suurematest tükkidest, mis on aja jooksul lainete, voolu, bakterite ja ultraviolettkiirguse mõjul lagunenud.

Üha suurem hulk uuringuid näitab aga, et mikroplast on jõgedes juba enne merre suubumist.

Tara missiooni eesmärk on «väljas selgitada, kust see kõik tuleb: kanalisatsioonist, tööstusest või meie igapäevaelust,» ütles fondi direktor Romain Troublé.

«See on meie lävel, merede plastiku suurim probleem on maal.»

Troublé arvates saab «lekkele» piiri panna tarbetutest pakenditest loobudes, aga voolu peatamiseks tuleb kindlaks teha, kust see pärit on.

Selleks võtavad teadlased proove jõgede erinevatest järkudest, lähte ja suudme juurest, suurtest linnadest üles- ja allavoolu. Seejärel püütakse kogutud materjali päritolu välja selgitada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles