Antarktikas lekib Vene kalalaev Sparta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kalalaev Sparta
Vene kalalaev Sparta Foto: SCANPIX

Antarktika lähistel hakkas lekkima Vene kalalaev Sparta, Uus-Meremaa päästeoperatsioonide koordinatsioonikeskuse kinnitusel edastas kapten hädaabikutsungi.

SOS-kutsungi püüdsid kinni Norra päästeametnikud, kes edastasid selle Uus-Meremaale, vahendas RIA Novosti.

Sparta, mille pardal on rahvusvaheline 32-liikmeline meeskond, asub ligi 4000 kilomeetrit Uus-Meremaast edelas. Merehädalisele sõitsid appi päästelaevad, mille kiiret edasiliikumist takistab jää ja Spartani jõudmine võtab aega mitu päeva.

Venemaa kalalaevastiku esindaja Aleksandr Saveljevi sõnul moodustavad 15 venelast, 16 indoneeslast ja Ukraina kodanik. Laeva kodusadamaks on Petropavlovsk-Kamtšatsk.
Osa meeskonnast ronis päästepaatidesse, ülejäänud pumpavad laevast vett välja, vahendab RIA Novosti Saveljevi sõnu.

«Laev sai löögi allapoole süvisejoont, seejärel hakkas vesi tungima lastiruumi. Vaatamata seestpoolt kohale asetatud paigale ja väljapumpamise süsteemile ei õnnestunud leket peatada,» rääkis Saveljev.

Vene Uus-Meremaa saatkonna konsulaarosakonna juhataja Valeri Martõnov ütles intervjuus Pervõi Kanalile, et ükski meremees viga pole saanud. Diplomaadi andmetel viibib osa meeskonnaliikmeid jäälaamal, ülejäänud püüavad laeva päästa.

Laev on 13-kraadises kreenis. Päästemeeskonnad on Sparta meeskonnaga raadioühenduses.

Mereuudiste portaali Sovfraht andmetel liigub Sparta suunas Uus-Meremaa laev San Aspiring, mis hädaliseni võib jõuda 4-5 päeva pärast.

Suuna Spartale võttis ameeriklaste Hercules-tüüpi lennuk, mis tõusis õhku Antarktikal asuvast uurimisjaamast McMurdo.

Saveljevi sõnul viibib Spartast ligi 37 kilomeetri kaugusel Norra kalalaev. See püüdis Vene laeva poole liikuda, kuid jääolud on äärmiselt keeruliselt ja norralaste plaan ebaõnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles