Briti peaministriks pürgivate konservatiivide arv kahanes neljale

BNS
Copy
Suurbritannia peaminister Theresa May lahkub ametist täitmata oma peamist sihti – viia Ühendkuningriik Euroopa Liidust välja. FOTO: Toby Melville/reuters/scanpix
Suurbritannia peaminister Theresa May lahkub ametist täitmata oma peamist sihti – viia Ühendkuningriik Euroopa Liidust välja. FOTO: Toby Melville/reuters/scanpix Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Briti peaministriks pürgivate konservatiivide arv vähenes neljale, kolmandas valimisvoorus osutus taas edukaimaks eeldatav soosik, endine välisminister Boris Johnson.  

Johnson kogus 313 toorist seadusandja häälest 143 ehk 17 häält rohkem kui teisipäeval peetud teises valimisvoorus. Välja langes kõige vähem hääli saanud Briti rahvusvahelise arengu minister Rory Stewart.

Stewartit toetas kolmapäeval 27 konservatiivist parlamendisaadikut ehk 10 vähem kui teisipäevasel hääletusel.

Teda edestasid veel 54 häält kogunud välisminister Jeremy Hunt, 51 häält pälvinud keskkonnaminister Michael Gove ja 38 häält saanud siseminister Sajid Javid.

Kui keegi neljast järelejäänud kandidaadist ise peaministriks pürgimisest ei loobu, on neljapäeval kavas veel kaks hääletusvooru, mille tulemusena peaksid selguma kaks edukaimat kandidaati.

Ametist lahkuva konservatiivide liidri Theresa May mantlipärijaks pürgiva kahe kandidaadi valimisel saavad osaleda kõik erakonna seadusandjad. Hiljem esitatakse kaks kandidaati hääletamiseks partei 160 000 liikmele.

Lõplik võitja peaks selguma 22. juuliga algaval nädalal ja konservatiivide uus esimees saab ühtlasi automaatselt peaministriks.

Järgmisel Briti peaministril on seejärel vaid paar kuud aega otsustada, kas minna edasi May valitsuse ja EL-i vahel sõlmitud lahkumisleppega või katkestada sidemed Suurbritannia tähtsaima kaubanduspartneriga ilma kokkuleppeta.

EL-i liidrid andsid 10. aprilli erakorralisel tippkohtumisel Suurbritanniale 31. oktoobrini Brexiti osas paindliku ajapikenduse pärast seda, kui Briti parlament oli EL-iga sõlmitud lahutusleppe kolm korda maha hääletanud ja Mayl ei jäänud leppeta Brexiti vältimiseks üle muud, kuid paluda oma EL-i kolleegidelt ajapikendust.

Stewart oli kolmapäeval veel konkurentsi jäänud kandidaatidest ainus, kes oli välistanud leppeta lahkumise Euroopa Liidust.

Endine välisminister ja kunagine Londoni linnapea Johnson on öelnud, et on avatud Suurbritannia EL-ist leppeta lahkumise võimalusele, kuid eelistab jõuda kokkuleppele 31. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles