Biegun: USA on valmis jätkama Põhja-Koreaga eeltingimusteta tuumarelvade kõnelusi

BNS
Copy
Washingtoni eriesindaja suhetes Pyongyangiga Stephen Biegun.
Washingtoni eriesindaja suhetes Pyongyangiga Stephen Biegun. Foto: POOL / REUTERS/ Scanpix Baltics

USA on valmis jätkama eeltingimusteta tuumarelvitustamiskõnelusi Põhja-Koreaga, ütles Washingtoni eriesindaja suhetes Pyongyangiga Stephen Biegun.

Biegun ütles nädal pärast seda, kui Ühendriikide president Donald Trump teatas «imekauni kirja» saamisest Põhja-Korea liidrilt Kim Jong-unilt, et kahe riigi suhete soojenemiseks on vaja täita stalinistliku riigi lubadused anda ära oma tuumarelvad.

«Me ei saa teha piisavalt edusamme ilma sisuliste ja tõendatavate sammudeta tuumavabaduse alal,» lausus USA eriesindaja mõttekojas Atlandi Nõukogu (Atlantic Council).

«See on kogu asja tuum. Just sellepärast oleme praegusesse seisu jõudnud,» lausus ta.

Biegun ütles samas, et edusammud tuumarelvade loovutamise vallas ei ole alates veebruari lõpust seisakus olnud läbirääkimiste jätkamise tingimus.

«See ei ole tingimus ja lubage mul öelda, et meie oleme valmis tegelema paralleelselt samasuguse jõuga kõigi teiste lubadustega, mille meie liidrid Singapuris andsid,» lausus ta Trumpi ja Kimi mullusele esimesele tippkohtumisele viidates.

Trump on pakkunud Põhja-Koreale tuumarelvadest loobumise korral suhete normaliseerimist USA-ga ja toetust vaesunud riigi majandusele.

Presidendi abid aga on kinnitanud, et majandussanktsioonid Põhja-Koreale jäävad kehtima seni, kuni Pyongyang astub tegelikke samme tuumadesarmeerimise poole.

Ühendriikide ametnike sõnul nurjus Hanoi tippkohtumine põhjusel, et Põhja-Korea nõudis ülemäärast sanktsioonileevendust vastutasuks vaid osalisele tuumarelvadest loobumisele.

Biegun avaldas kolmapäeval toetust Põhja-Korea ametnike jõupingutustele ja ei omistanud suurt tähtsust Lõuna-Korea ajalehes ilmunud teadetele tema Põhja-Korea ametivenna Kim Hyok-choli hukkamisest pärast Hanoi kohtumist.

«Me ei tea ja ma kaldun arvama, et osa sellest on liialdatud, kuid osa sellest on tingitud asjaolust, et nii palju, mis Põhja-Koreas toimub, on meie jaoks läbipaistmatu,» sõnas Ühendriikide eriesindaja.

Põhja-Korea hinnangul lasid Ühendriigid Vietnami tippkohtumise tahtlikult põhja, esitades ühepoolseid ja vastuvõetamatuid tingimusi.

Kim Jong-un on öelnud, et Washingtonil on aasta lõpuni aega tulla välja vastastikku vastuvõetavate tingimustega, et tuumadesarmeerimiskõnelused päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles