Kambodža pealinnas asuv surnuaed on koduks ligi 500 inimesele

Copy
Kambodža pealinnas, Phnom Penhis asub Smor Sani surnuaed, kuhu on elama kolinud ligi 500 linna vaesemat elanikku.
Kambodža pealinnas, Phnom Penhis asub Smor Sani surnuaed, kuhu on elama kolinud ligi 500 linna vaesemat elanikku. Foto: Tang Chhin Sothy / AFP / Scanpix

Traditsiooniliselt on surnuaiad viimseks puhkepaigaks surnutele, kuid ühest surnuaiast Kambodža pealinnas Phnom Penhis on saanud kodu elavatele. Peatamatu ehituse tõttu on vaeste kogukonnad surnuaeda kolinud.

Nelja lapse ema, 42-aastane Ma Nith tunnistas AFP reporteritele, et ta oli sõnatu, kui sai pärast abielu teada, et tema koduks saab Smor Sani surnuaed.

«Ma ei suutnud ette kujutada, et hakkan siin elama, aga olen sellega nüüdseks harjunud,» ütles 16 aastat surnuaias elanud Nith. Smor Sani hauakivide vahel, puidust ja metallplaatidest valmistatud onnides elab ligi 130 perekonda.

Pärast aastakümneid kestnud kodusõja ja Khmer Rouge’i režiimi üle elamist on Kambodžas toimunud kiire majanduskasv. Rouge’i režiimi ajal (1975-1979) kaotati õigus eraomandile ning tapeti veerand populatsioonist.

Alates 1990ndatest on surnuaeda üha rohkem inimesi kolinud. Mõned kolisid surnuaeda pärast seda, kui nende kodud Bassac’i jõkke vajusid, teised sunniti kodudest lahkuma, et teha ruumi uue turu jaoks.

Maailmapanga andmetel ulatus majanduskasv eelmisel aastal 7,5 protsendini. Kõrguvad korterelamud on agulitest rahva välja surunud ja 14 protsenti Kambodža elanikest, kelle sissetulek on vaesuspiirist all pool, on pidaunud elukoha suhtes järelandmisi tegema.

Budismi usu järgijad tuhastavad oma lahkunuid ning surnuaeda on suuremas osas maetud vietnamlasi. Surnuid ei pruugi uued elanikud häirida, aga nende lähedasi küll. Kasvava kogukonna tõttu on paljud oma lähedasi mujale matnud.

«Nende sõnul on surnuaias räpane, sest siin elab palju inimesi. Nad kaevavad oma surnud ülesse ja matavad mujale,» ütles 63-aastane surnuaia elanik Peanh Moeun.

Kui Peanh Moeun 19 aastat tagasi surnuaeda kolis oli seal rohkem, kui 300 hauda. Tänaseks on alles vaid 110. 500 elanikuga surnuaias on rohkem elavaid, kui surnuid.

62-aastane Am Sokha tunnistas, et vahepeal süüakse surnute haudadele jäetud toitu. «Siin elamine on turvaline. Turg on lähedal ja meil on vesi ning elekter,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles