Vene duumasaadik: Gruusias käib Saakašvili mahitusel riigipöördekatse (11)

Copy

Oma külaskäigu ja esinemisega Gruusia parlamendis riigis poliitilise kriisi põhjustanud Vene parlamendisaadik Sergei Gavrilov ütles reedel, et Gruusias käib endise presidendi Mihheil Saakašviliga mahitusel riigipöördekatse. 

Thbilisis sai neljapäeva õhtul Vene riigiduuma saadiku visiidi tõttu puhkenud kokkupõrgetes kannatada 160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku, ütles Gruusia kiirabi juht Avthandil Thalakvadze reedel ajakirjanikele. 

«Meie ühine arvamus on, et see, mis Gruusias praegu toimub, on ilmne riigipöörde- ja võimuhaaramiskatse äärmuslike jõudude poolt, keda koordineeritakse suuresti välismaalt ja kes on seotud härra Saakašviliga,» ütles Gavrilov Vene riigiduumas pressikonverentsil. 

Õigeusu parlamentidevahelise assamblee (IAO) esimees, Vene riigiduuma usuühenduste, ühis- ja vabakonna asjade komisjoni esimees Gavrilov lükkas ühtlasi tagasi süüdistused, et ta on osalenud Abhaasia sõjas, mis kostsid Thbilisis parlamentidevahelisel assambleel.

«Need on libauudised, ma ei ole ei Abhaasias ega kusagil mujal sõdimas käinud,» sõnas duumasaadik. 

Ta märkis, et «on teiste seas ajakirjanikega mitu korda korraldanud humanitaaroperatsioone relvakonfliktide ohvritele».

«Kus ma iganes käisin, olid need puhtalt humanitaarmissioonid inimõiguste kaitsmiseks,» ütles Gavrilov.

IAO loodi 1993. aastal Kreeka parlamendi algatusel ja selle peakorter asub Ateenas. Assamblee tööd juhib president, kelle valib peaassamblee täiskogu ja praegu on selleks Gavrilov.

26. peaassamblee pidi toimuma 19.-22. juunil Thbilisis ja saadikuid oodati 23 riigist.

Gruusia opositsioon nõudis algselt, et Gavrilovit ei lastaks riiki, ja süüdistas teda end iseseisvaks kuulutanud Abhaasias käimises. Kolmapäeval algasid Thbilisis meeleavaldused Gavrilovi ja Vene delegatsiooni saabumise vastu.

Assamblee pidi kogunema Gruusia parlamendi istungisaalis ja kui Gavrilov võttis istet parlamendi esimehe toolil, kutsus see esile parlamendi opositsiooni pahameele.

Vahetult pärast Gavrilovi kõnet võtsid sõna opositsiooni esindajad, kelle hinnangul solvasid Gavrilov ja teised Vene saadikud Gruusia ja Ukraina rahvast.

Esialgu teatati assamblee töö ühte Thbilisi hotelli üleviimisest, kuid neljapäeva õhtul teatas duumasaadik, et seoses ohuga assamblee liikmetele ja juhtkonnale otsustati töö Thbilisis lõpetada.

«Täna toimus president Gavrilovi eesistumisel assamblee istung. Kinnitati rahandusaruanne ja tegevusprogramm, toimusid vaidlused. Seoses ohuga õigeusklikele saadikutele otsustati siiski istungit lühendada ja istungjärk lõpetada,» sõnas Gavrilov Interfaxile. 

Assamblee delegatsioon lahkus Thbilisist julgeolekuteenistuse saatel. 

Ajakirjanduse teatel kogunes neljapäeval Thbilisi parlamendihoone ette umbes 10 000 protestijat, kellest osa tungis läbi märulipolitsei tõketest ja pääses parlamendihoone hoovi. Märulipolitsei surus nad tagasi, kui mitmed jätkasid üritusi parlamendihoonesse pääsemiseks.

Seejärel võttis politsei appi kummikuulid, pisargaasi ja veekahurid.

Gruusia opositsioon nõudis Vene duumasaadiku käitumise tõttu parlamendispiikri tagasiastumist ja erakorralisi parlamendivalimisi ja teatas, et saavutab oma nõudmised rahumeelsete protestide kaudu.

Gruusia võimupartei Gruusia Unistus kirjutas avalduses, et Venemaa parlamendi delegatsiooni juhi käitumine oli murettekitav ja mitteaktsepteeritav ning vajab selgitusi.

Gruusia peaminister Mamuka Bahtadze lubas parlamendihoone ees rahutused korraldanud isikud vastutusele võtta ja süüdistas «destruktiivseid poliitilisi jõude rahva siira pahameele ärakasutamises ja vägivallapuhangu korraldamises».

Valgevenes visiidil viibinud Gruusia president Salomé Zurabišvili katkestas vägivalla tõttu visiidi ja naasis kodumaale. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles