Gruusia parlamendi spiiker astus meeleavalduste survel tagasi (2)

Copy
Rahvas Gruusia parlamendi ees meelt avaldamas.
Rahvas Gruusia parlamendi ees meelt avaldamas. Foto: AFP/SCANPIX

Gruusia parlamendi esimees Irakli Kobahhidze astus täna meeleavalduste tõttu tagasi.

Spiikri lahkumisest teatanud võimuerakonna Gruusia Unistus peasekretär Hahha Kaladze ütles, et see näitab erakonna kõrget vastutustunnet ega ole järeleandmine opositsiooniparteide nõudmistele.

Kobahhidzele said saatuslikuks protestid, mille kutsus esile Vene parlamendi delegatsiooni juhi Sergei Gavrilovi kõne, mis opositsiooni sõnul solvas nii gruusia kui ukraina rahvast.

Õigeusu parlamentidevahelise assamblee (IAO) esimees, Vene riigiduuma usuühenduste, ühis- ja vabakonna asjade komisjoni esimees Gavrilov väitis neljapäeval Gruusia parlamendis esinedes, et riigis käib endise presidendi Mihheil Saakašvili mahitusel riigipöördekatse.

Gavrilovi esinemise järel kogunes parlamendi ette 10 000 meeleavaldajat. 

Ajakirjanduse teatel tungis osa neist läbi märulipolitsei tõketest ja pääses parlamendihoone hoovi. Märulipolitsei surus nad tagasi, kui mitmed jätkasid üritusi parlamendihoonesse pääsemiseks.

Seejärel võttis politsei appi kummikuulid, pisargaasi ja veekahurid. Thbilisi kokkupõrgetes sai kannatada 160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku, teatas tervishoiuministeerium. Politsei teatel pidasid nad kinni 305 meeleavaldajat. 

Kreml on protestiaktsioonid hukka mõistnud ja nimetas need «russofoobseks provokatsiooniks».  

«(Võimupartei Gruusia Unistus juhi Bidzina) Ivanišvili režiim peab võimult taanduma,» ütles ekspresident Mihheil Saakašvili videopöördumises. Opositsioon on kutsunud korraldama erakorralisi parlamendivalimisi ja nõuab siseministri tagasiastumist.  

Human Rights Watch mõistis hukka neljapäeval pisargaasi ja kuumikuulide kasutamise «mittevägivaldsete protestijate» vastu. Amnesty International nõuab mahasurumise suhtes juurdlust.   

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles