Meteoroloogid: lähipäevil on Lääne-Euroopasse oodata kuni 40 soojakraadi

Copy
Mullusuvine kuumalaine Prantsusmaal, kui õhutemperatuur tõusis ligi 40 kraadini.
Mullusuvine kuumalaine Prantsusmaal, kui õhutemperatuur tõusis ligi 40 kraadini. Foto: PASCAL PAVANI / AFP / SCANPIX

Suurt osa Lääne-Euroopast tabab lähipäevil ränk kuumalaine, milles õhutemperatuur võib tõusta 40 kraadini, hoiatasid meteoroloogid eile.

Põhja-Aafrika Magribi piirkonnast ja Hispaaniast on alates sellest nädalavahetusest saabumas mujale Lääne-Euroopasse kuum õhk ja kuumalaine tippu on oodata järgmise nädala keskpaigas.

Hispaania meteoroloogiateenistus Aemet andis pühapäevaks «kollase häire», öeldes, et riigis tõuseb õhutemperatuur «tavapärasest kõrgemale».

Saksamaale prognoosivad meteoroloogid teisipäevaks kuni 37 ja kolmapäevaks kuni 38 soojakraadi. Sama soe ilm peaks olema ka Belgias ja Šveitsis.

Ühendkuningriigi meteoroloogiaamet MetOffice on tõsiselt mures, et kuumalaine võib põhjustada tugevaid torme, ning hoiatas britte «kuuma, niiske ja ebastabiilse ilma» eest.

Kreeka on üks neist riikidest, mida kuumalaine eriti mõjutab. Nädalavahetuseks on oodata sinna 39 soojakraadi.

Prantsusmaal on «kuumalaine enneolematu juuni kohta» ning kõik senised soojarekordid ilmselt purustatakse, ütles meteoroloog Francois Gourand.

2003. aasta suvel kannatas Prantsusmaa väga tugeva kuumalaine käes, mis nõudis ligi 15 000 inimese, peamiselt vanuri elu.

Alates teisipäevast tõuseb õhutemperatuur Prantsusmaal 35-40 kraadini ning leevendust pole oodata ka öötundidel.

Seekordne kuumalaine näitab taas globaalse soojenemise mõju planeedile ning sellised ilmastikuolud muutuvad tõenäoliselt sagedamaks, ütlesid meteoroloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles