Gruusia võimud rahustavad turiste

Copy
Seinale projitseeritud Gruusia lipp Thbilisi vanalinnas.
Seinale projitseeritud Gruusia lipp Thbilisi vanalinnas. Foto: Reuters/ScanPix

Gruusia turismiamet kinnitas täna, et riiki on endiselt ohutu reisida, kõik vaatamisväärsused jäävad turistidele avatuks ning transport töötab tõrgeteta.

«Sõidud Gruusiasse on ohutud, hoolimata massiteabevahendite teadetest hiljutiste meeleavalduste kohta,» märkis amet. 

«Gruusia valitsus rakendab ettevaatusabinõusid, et tagada reisijate ohutus Thbilisis ja kogu riigis. Kõik turismisuunad ja vaatamisväärsused on külastajaile avatud. Lisaks töötavad tõrgeteta turismitaristu ja transport. Mingeid maanteede või väiksemate teede sulgemist ei ole,» kinnitas turismiamet oma avalduses. 

«Pärast eilseid rahutusi parlamendi ees soovitatakse külastajatel järgida üldisi ettevaatusabinõusid ja vältida suuri kogunemisi Thbilisi kesklinnas, kuigi selliseid üritusi valvab tavaliselt hästi politsei,» lisas amet.

Vene president Vladimir Putin allkirjastas reedel määruse, mis keelab Vene lennufirmadel alates 8. juulist ajutiselt Gruusiasse lennata. Turismioperaatoritel soovitatakse mitte müüa tooteid, mis näevad ette Vene kodanike toimetamist Gruusiasse. 

Thbilisis puhkesid rahutused seoses Vene riigiduuma saadiku esinemisega neljapäeval Gruusia parlamendis.

Õigeusu parlamentidevahelise assamblee (IAO) esimees, Vene riigiduuma usuühenduste, ühis- ja vabakonna asjade komisjoni esimees Sergei Gavrilov väitis Gruusia parlamendis esinedes, et riigis käib endise presidendi Mihheil Saakašvili mahitusel riigipöördekatse.

Gavrilovi esinemise järel kogunes parlamendi ette 10 000 meeleavaldajat. 

Ajakirjanduse teatel tungis osa neist läbi märulipolitsei tõketest ja pääses parlamendihoone hoovi. Märulipolitsei surus nad tagasi, kui mitmed jätkasid üritusi parlamendihoonesse pääsemiseks.

Seejärel võttis politsei appi kummikuulid, pisargaasi ja veekahurid. Thbilisi kokkupõrgetes sai kannatada 160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku, teatas tervishoiuministeerium. Politsei teatel pidasid nad kinni 305 meeleavaldajat. 

Kreml on protestiaktsioonid hukka mõistnud ja nimetas need «russofoobseks provokatsiooniks».  

Vene välisministeerium soovitas Venemaa kodanikel oma julgeoleku huvides vältida Gruusiasse reisimist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles