Putin: Venemaa ei anna lõunapoolseid Kuriili saari Jaapanile tagasi (4)

Copy
Nõukogude sõjamonument Lõuna-Kuriilide Shikotani saarel Malokurilskoje külas sellel 2016. aasta detsembrist pärineval fotol.
Nõukogude sõjamonument Lõuna-Kuriilide Shikotani saarel Malokurilskoje külas sellel 2016. aasta detsembrist pärineval fotol. Foto: JURI MALTSEV/REUTERS/SCANPIX

Venemaal ei ole mingeid plaane lõunapoolsete Kuriili saarte Jaapanile tagastamiseks, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Selliseid plaane meil ei ole,» ütles Putin telekanali Rossija 1 saates eetrisse läinud usutluses vastuseks küsimusele, kas lõunapoolsetel Kuriili saartel heisatud Vene lippu võib oodata langetamine.

Presidendi sõnul on Vene valitsusel plaanis neid saari arendada. «Meil on Kaug-Ida, muuhulgas Kuriili saarte jaoks olemas ulatuslikud arenduskavad. Need programmid viiakse majanduse, kalatööstuse ja teiste sektorite ergutamiseks ellu. Me kavatseme arendada ka kohalikku taristut,» lausus Putin.

Jaapani ja Venemaa territoriaalvaidlus puudutab Kuriilide nelja lõunapoolset saart, mille Nõukogude väed Teise maailmasõja lõpupäevil hõivasid. Tokyo keeldumine tunnistamast Moskva suveräänsust Iturupi, Kunashiri, Shikotani ja Habomai üle on seitse aastakümmet takistanud rahu sõlmimast.

Ahelik annab Venemaale strateegilise kontrolli Ohhoota mere üle ning mõned lõunapoolsed saarekesed on vähem kui kümne kilomeetri kaugusel Jaapani Hokkaido saarest.

Putin ja Jaapani peaminister Shinzo Abe on teinud territoriaalvaidluse lahendamisest oma prioriteedi ning on sel eesmärgil kohtunud alates 2013. aastast juba 25 korda.   

1956. aasta deklaratsiooniga taastati Tokyo ja Moskva diplomaatilised sidemed, kuid territoriaalvaidluste tõttu ei jõutud ametliku rahuleppe allkirjastamiseni.

Toona pakkus Nõukogude Liit Jaapanile kaht väiksemat Kuriili saart Shikotani ja Habomaid ning rahulepet, venelastele jäänuks suuremad saared. Jaapan ei olnud tehinguga nõus.

Vene välisminister Sergei Lavrov on korduvalt öelnud, et Jaapan peab rahukõneluste jätkumiseks tunnustama Teise maailmasõja tulemusi ja Venemaa suveräänsust Kuriili saarte üle.

Putin tegi septembris Jaapanile ettepaneku sõlmida enne aasta lõppu «eeltingimusteta» rahuleping ning jätta kahe riigi territoriaalvaidluse lahendamine hilisemasse aega. Oktoobris ütles Vene president, et Abe jaoks on vastuvõetamatu allkirjastada rahuleping Venemaaga ilma territoriaalvaidluse põhimõttelise lahendamiseta.

Putin ja Abe leppisid detsembri algul Argentinas G20 tippkohtumise kõrvalt kohtudes kokku rahulepinguni jõudmise uues mehhanismis. Liidrid määravad ametisse eriesindajad ja protsessi hakkavad otseselt kureerima välisministrid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles