Putini otsust keelata Vene lennud Gruusiasse tabas Venemaal terav kriitika

Copy
Tuhanded grusiinid reedel Thbilisis parlamendihoone ees nõudmas siseminister Giorgi Gahharia tagasiastumist politsei jõukasutuse tõttu meeleavaldajate vastu samas kohas päev varem. Neljapäeval puhkesid Thbilisis pärast Vene parlamendisaadiku Sergei Gavrilovi Gruusia parlamendis peetud kõnet rahutused.
Tuhanded grusiinid reedel Thbilisis parlamendihoone ees nõudmas siseminister Giorgi Gahharia tagasiastumist politsei jõukasutuse tõttu meeleavaldajate vastu samas kohas päev varem. Neljapäeval puhkesid Thbilisis pärast Vene parlamendisaadiku Sergei Gavrilovi Gruusia parlamendis peetud kõnet rahutused. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini otsust keelata Vene lennufirmadel alates 8. juulist Gruusiasse lendamine tabas kodumaal terav kriitika - samm mõisteti hukka kui poliitiline käik, millel pole mingit pistmist murega turistide turvalisuse pärast.

«Alates 2019. aasta 8. juulist on Vene lennukompaniidel ajutiselt keelata teha reise Venemaa Föderatsiooni territooriumilt Gruusia territooriumile,» seisis reedel Kremli veebiküljel avaldatud dokumendis.

Thbilisis puhkesid neljapäeval rahutused seoses Vene riigiduuma saadiku esinemisega Gruusia parlamendis. Opositsiooni meeleavaldustel puhkenud kokkupõrgetes sai vigastada  160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku.

Kremli teatel on keelu eesmärk «tagada Vene riiklik julgeolek ja kaitsta Vene kodanikke kuritegeliku ja muu ebaseadusliku tegevuse eest». Kreml teatas ka rakkerühma loomisest, mis hakkab juhtima venelaste Gruusiast kojutoomist.

Maaliliste Musta mere kuurortide, rikkaliku rahvusköögi ja helde külalislahkuse poolest tuntud Gruusia on muutunud viimastel aastatel Vene turistide jaoks üheks populaarsemaks sihtkohaks. Eelmisel aastal külastas Gruusiat 1,3 miljonit Vene turisti.

Turismi kõrghooajal jõustuv keeld annab ilmselt tõsise hoobi kahe riigi reisitööstustele ja sellest ähvardab saada tõsine nuhtlus Vene reisifirmadele. 

«Turism Gruusias on tõusuteel ja see otsus šokeeris kogu tööstusharu,» ütles reisiagentuuride keti Pink Elephant juht Aleksan Mkrtšjan avalduses.

Vene turismiliidu pressiesindaja Irina Tjurina oli napisõnalisem, keeldudes enda sõnul poliitiliste küsimuste kommenteerimisest.

Samas valitseb tema sõnul Vene turismitööstuses üksmeel, et Gruusia ei ole ohtlik sihtriik. «Grusiinid on kohelnud venelasi traditsiooniliselt hästi,» ütles Tjurina AFP-le.

Liiga vara on hinnata keelust tulenevaid võimalikke kahjusid Vene turismitööstusele, lausus ta.

Kriitilised olid ka Vene reisijad.

«See keeld on rumal,» ütles eelmisel aastal Gruusiat külastanud üliõpilane Margarita Semjonova (19) AFP-le, vihjates, et selle tõttu kannatavad tavalised venelased ja Gruusia reisitööstus.

Tuntud kokk ja toidublogi pidav Jelena Tšekaljova nimetas Kremli keeldu šokeerivaks. «Miks otsustavad nad meie eest, mida me ei tohi süüa, kuhu me ei tohi lennata ja kellega me ei tohi sõbrad olla?» kirjutas ta Facebookis.

Moskva on peatanud lennud Gruusiasse ka varem - pingetõusu ajal kahe riigi suhetes 2006. aasta oktoobris ning 2008. aasta augustis pärast Vene-Gruusia viiepäevase sõja puhkemist Gruusia separatistlike piirkondade Abhaasia ja Lõuna-Osseetia üle.

«Putin otsustas Gruusiat karistada, sest seal on tänavaprotestid,» kirjutas Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles