Iraani relvajõud hoiatasid USA-d rünnaku eest

Copy
Iraani eliitväeosa revolutsioonikaardi õhujõudude komandör brigaadikindral Amir Ali Hajizadeh reedel Iraani riigitelevisiooni avaldatud fotodel allatulistatud USA luuredrooni tükke inspekteerimas.
Iraani eliitväeosa revolutsioonikaardi õhujõudude komandör brigaadikindral Amir Ali Hajizadeh reedel Iraani riigitelevisiooni avaldatud fotodel allatulistatud USA luuredrooni tükke inspekteerimas. Foto: EPA/Scanpix

Iraan hoiatas USA-d laupäeval võimaliku agressiooni tagajärgede eest Ühendriikide ja selle liitlaste huvidele Lähis-Idas.

«Ühe kuuli tulistamine Iraani suunas süütab Ameerika ja selle liitlaste huvid,» ütles Iraani relvajõudude pressiesindaja Abolfazl Shekarchi uudisteagentuurile Tasnim.

«Hetkel on olukord regioonis Iraani kasuks,» sõnas ta. 

«Kui vaenlane - iseäranis Ameerika ja selle liitlased regioonis - teeb sõjalise vea ning tulistab püssirohutünni, kus asuvad Ameerika huvid, süütab see terve regiooni,» hoiatas esindaja. 

USA president Donald Trump ütles reedel, et USA oli valmis löögiks Iraani vastu pärast Ühendriikide luuredrooni allatulistamist neljapäeval, kuid loobus sellest, kuna see poleks olnud proportsionaalne samm. 

Iraani teatel tulistas riigi õhutõrje USA luuredrooni Global Hawk alla neljapäeva varahommikul oma õhuruumis Hormozgani provintsi vete kohal. Ühendriikide sõjaväe teatel tulistati droon alla 34 kilomeetri kaugusel islamivabariigi rannikust «provotseerimata rünnaku» käigus.

Laupäeval möönis Iraani kõrge sõjaväelane, et Ühendriikide droon võis siseneda riigi õhuruumi «mõne kindrali või operaatori» vea tõttu.

«Sellest hoolimata oli see rahvusvaheliste lennundusseaduste jalge alla trampimine luurelennukiga, mis sai meilt loomuliku vastuse,» lausus Iraani eliitväeosa revolutsioonikaardi õhujõudude komandör brigaadikindral Amir Ali Hajizadeh riiklikule uudisteagentuurile IRNA.

Iraani välisministeerium teatas, et kutsus aru andma USA drooni lähteriigi Araabia Ühendemiraatide ajutise asjuri, et avaldada protesti riigi otsuse vastu «asetada oma rajatised välisjõudude kasutusse agressiooniks» Iraani vastu.

Ühendriikide Iraani eriesindaja Brian Hook süüdistas reedel Teherani pingete vähendamisele mõeldud Washingtoni diplomaatiliste algatuste tagasilükkamises.

«Meie diplomaatia ei anna Iraanile õigust vastata sõjalise jõuga,» sõnas Hook. «Iraan peab vastama diplomaatiale diplomaatia, mitte sõjalise jõuga.»

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Abbas Mousavi vastas talle, et USA «diplomaatia» Teherani suunal oli «aastatepikkune majandusterrorism & -sõda ning lubaduste murdmine».

«Iraanlased vastavad diplomaatiale diplomaatiaga, austusele austusega ja sõjale innuka kaitsega,» lausus Mousavi.

Iraani ja USA praeguse vastasseisu juured peituvad 2015. aasta tuumaleppes, millega Iraan kohustus loobuma tuumarelva väljatöötamisest ja piirama oma tuumaprogrammi selle tõttu riigile kehtestatud rahvusvahelistest sanktsioonidest vabanemise eest. 

President Donald Trump viis aga USA 2018. aasta mais tuumaleppest välja ja kehtestas Iraanile taas karmid majandussanktsioonid, tõugates riigi majanduse langusesse.

Pinged Iraani ja USA vahel on tõusnud viimastel nädalatel haripunkti seoses Washingtoni püüetega viia Iraani naftaeksport nulli ja salapäraste rünnakutega tankerite vastu Omaani lahel, milles Ühendriigid süüdistavad Teherani.

Iraan teatas esmaspäeval, et ületab 2015. aasta tuumaleppes sätestatud uraanivarude piiri järgmise kümne päeva jooksul ehk hiljemalt 27. juunil, kui leppe osapooled oma lubadusi ei täida.

USA vastas sellele teatega, et saadab Lähis-Itta tuhatkond lisasõdurit. Lisaks avaldas USA ka uued fotod, mis kaitseministeeriumi hinnangul tõestavad, et eelmisel nädalal Omaani lahel tankereid tabanud rünnaku taga on Teheran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles