Venemaa peatab Gruusia lennufirmade lennud oma õhuruumis (8)

Copy
Reisijad laupäeval Moskva Šeremetjevo lennujaama D-terminalis. Vene võimud jõustavad alates 8. juulist Vene lennufirmadele lennukeelu Gruusiasse ning Gruusia lennufirmadele Vene õhuruumis.
Reisijad laupäeval Moskva Šeremetjevo lennujaama D-terminalis. Vene võimud jõustavad alates 8. juulist Vene lennufirmadele lennukeelu Gruusiasse ning Gruusia lennufirmadele Vene õhuruumis. Foto: EPA/Scanpix

Venemaa teatas laupäeval, et keelab Gruusia lennufirmadel alates 8. juulist oma õhuruumis lendamise, suurendades survet Thbilisile pärast sarnase keelu kehtestamist Vene lennufirmadele Gruusia kohta päev varem.

«Selle keelu põhjus on vajadus tagada õhuturvalisuse piisav tase ja» Gruusia lennufirmade maksuvõlgade kättesaamine, seisis Vene transpordiameti avalduses.

Reedel õhtul teatas Kreml, et president Vladimir Putin jõustas määruse, mis keelab Vene lennufirmadel alates 8. juulist Gruusiasse lendamise.

Thbilisis puhkesid neljapäeval rahutused seoses Vene riigiduuma saadiku esinemisega Gruusia parlamendis. Opositsiooni meeleavaldustel puhkenud kokkupõrgetes sai vigastada  160 meeleavaldajat ja 80 politseinikku.

Kremli teatel on keelu eesmärk «tagada Vene riiklik julgeolek ja kaitsta Vene kodanikke kuritegeliku ja muu ebaseadusliku tegevuse eest». Kreml teatas ka rakkerühma loomisest, mis hakkab juhtima venelaste Gruusiast kojutoomist.

Vene võimud on soovitanud reisifirmadel lõpetada puhkusepakettide müümise Gruusiasse ja soovitanud Vene turistidel kodumaale naasta.

Putini reedest otsust tabas Venemaal laialdane kriitika.

Moskva on peatanud lennud Gruusiasse ka varem - pingetõusu ajal kahe riigi suhetes 2006. aasta oktoobris ning 2008. aasta augustis pärast Vene-Gruusia viiepäevase sõja puhkemist Gruusia separatistlike piirkondade Abhaasia ja Lõuna-Osseetia üle.

Maaliliste Musta mere kuurortide, rikkaliku rahvusköögi ja helde külalislahkuse poolest tuntud Gruusia on muutunud viimastel aastatel Vene turistide jaoks üheks populaarsemaks sihtkohaks. Eelmisel aastal külastas Gruusiat 1,3 miljonit Vene turisti.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles