USA rahukava seab eesmärgiks kahekordistada Palestiina SKP

Copy
USA presidendi Donald Trumpi väimehest vanemnõunik ja administratsiooni Lähis-Ida rahukava arhitektiks peetav Jared Kushner 20. juunil uudisteagentuurile Reuters usutlust andmas.
USA presidendi Donald Trumpi väimehest vanemnõunik ja administratsiooni Lähis-Ida rahukava arhitektiks peetav Jared Kushner 20. juunil uudisteagentuurile Reuters usutlust andmas. Foto: Reuters / Scanpix

USA valitsus teatas laupäeval, et selle järgmisel nädalal avaldatav Iisraeli-Palestiina rahukava näeb ette 50 miljardi dollari kogumist palestiinlastele nende omavalitsuse sisemajanduse koguprodukti (SKP) kahekordistamiseks 10 aasta jooksul.

Ühendriikide presidendi Donald Trumpi valitsus ütles esmakordselt oma kauaoodatud rahukava üksikasju avaldades, et plaani eesmärk on reformida Palestiina majandust ja siduda seda tihedamini selle naabritega, et meelitada ligi suuri rahvusvahelisi investeeringuid.

Washington oli varem lubanud, et avalikustab rahukava majanduslikud aspektid 25.-26. juunil Bahreini pealinnas Manamas peetaval konverentsil.

Nime «Rahust õitsenguni» kandev rahukava «on seni ambitsioonikaim ja laiahaardelisim rahvusvaheline jõupingutus palestiina rahva hüvanguks», teatas Valge Maja, nimetades kava ajalooliseks. 

«Sellel on võime kujundada täielikult ümber Läänekallas ja Gaza ning avada Palestiina ajaloos uus peatükk, mida defineerivad vastasseisu ja ilmajäetuse asemel vabadus ja väärikus,» seisis avalduses.

Valge Maja teatel on rahukaval jõud korraldada üle miljoni uue töökoha loomise ja tööpuuduse alla kümne protsendi tasemele langetamisega ümber raskustes Palestiina majandus.

Palestiinlaste jaoks kogutavaid investeeringuid hakkab haldama rahvusvaheline arengupank, et tagada headest valitsemisstandarditest kinnipidamine ja hoida ära korruptsioon, teatas Valge Maja rahukava aspektist, mida ootab ilmselt Palestiina ametnike terav kriitika.

Palestiinlased lükkasid USA Lähis-Ida rahukava tagasi juba kaua aega enne selle avaldamist, sest ei pea Trumpi valitsust pärast Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamist erapooletuks rahuvahendajaks.

Palestiina ametnike hinnangul püüab häbenematult Iisraeli-meelne Trump palestiinlased ära osta ja röövida neilt iseseisev riik.

Trumpi väimehest vanemnõunik ja administratsiooni Lähis-Ida rahukava peaarhitektiks peetav Jared Kushner ütleski juuni algul avaldatud usutluses, et palestiinlased ei ole veel valmis end ise valitsema.

Selline seisukoht märgib eemaldumist kahe eelmise USA presidendi - demokraat Barack Obama ja vabariiklane George W. Bush - valitsuse positsioonist töötada Palestiina riiklust hõlmava kahe riigi lahenduse suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles