Palestiina kõrge ametnik tõrjus USA rahualgatuse

BNS
Copy
Palestiina kõrge ametnik Hanan Ashrawi.
Palestiina kõrge ametnik Hanan Ashrawi. Foto: ABBAS MOMANI / AFP/ Scanpix

Palestiina kõrge ametnik Hanan Ashrawi lükkas tagasi majandusele keskenduva USA rahualgatuse, öeldes, et Washington peaks esmalt töötama selle nimel, et Iisrael lõpetaks palestiinlaste maa varguse.

«Esmalt tühistage Gaza blokaad, peatage meie maade, ressursside ja varade vargus Iisraeli poolt, andke meile liikumisvabadus ja kontroll meie piiride, õhuruumi, territoriaalvete ja muu üle. Ja siis vaadake, kuidas me vaba ja suveräänse rahvana ehitame üles vilka ja õitsva majanduse,» kirjutas Ashrawi Twitteris pärast seda, kui Ühendriigid avaldasid esmakordselt oma kauaoodatud rahualgatuse üksikasju. 

Ashrawi on Palestiina presidendi Mahmud Abbasi kauaaegne abi ja Palestiina Vabastusorganisatsiooni täitevkomitee liige, kes on olnud Palestiina poliitikaga seotud aastakümneid. 

USA valitsus teatas laupäeval, et selle järgmisel nädalal avaldatav Iisraeli-Palestiina rahukava näeb ette 50 miljardi dollari kogumist palestiinlastele nende omavalitsuse sisemajanduse koguprodukti (SKP) kahekordistamiseks 10 aasta jooksul.

Palestiinlasi ilmselt vihastava sammuna on selles öeldud, et palestiinlaste jaoks kogutavaid investeeringuid hakkab haldama rahvusvaheline arengupank, et tagada headest valitsemisstandarditest kinnipidamine ja hoida ära korruptsioon.

«Nime «Rahust õitsenguni» kandev rahukava on seni ambitsioonikaim ja laiahaardelisim rahvusvaheline jõupingutus palestiina rahva hüvanguks,» teatas Valge Maja, nimetades kava ajalooliseks.

Washington oli varem lubanud, et avalikustab rahukava majanduslikud aspektid 25.-26. juunil Bahreini pealinnas Manamas peetaval konverentsil. Palestiina omavalitsus on lubanud konverentsi boikoteerida. 

Palestiinlased lükkasid USA Lähis-Ida rahuplaani tagasi juba kaua aega enne selle avaldamist, sest ei pea Trumpi valitsust pärast Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamist erapooletuks rahuvahendajaks.

Palestiina ametnike hinnangul püüab häbenematult Iisraeli-meelne Trump palestiinlased ära osta ja röövida neilt iseseisev riik.

Trumpi väimehest vanemnõunik ja administratsiooni Lähis-Ida rahukava peaarhitektiks peetav Jared Kushner ütleski juuni algul avaldatud usutluses, et palestiinlased ei ole veel valmis end ise valitsema.

Kushneril ja USA presidendi Lähis-Ida erisaadikul Jason Greenblattil kulus kava kokkupanekuks üle kahe aasta.

Palestiina juhtkond on sügavalt umbusklik Kushneri suhtes, kes on Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu perekonnasõber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles