USA ja Taliban jätkavad kõnelusi sõja lõpetamiseks (1)

BNS
Copy
USA eriesindaja Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad.
USA eriesindaja Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad. Foto: Jacquelyn Martin / AP/ Scanpix Baltics

USA ja Afganistani islamiliikumine Taliban jätkavad järgmisel nädalal rahukõnelusi, ütles Ühendriikide pealäbirääkija, lootes teha edusamme USA ajaloo pikima sõja lõpetamiseks. 

USA eriesindaja Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad märkis, et seitsmes kõnelustevoor algab 29. juunil. 

«Oma hiljutiste visiitide põhjal Afganistani ja Katari usun ma, et pooled soovivad kiireid edusamme,» kirjutas Khalilzad Twitteris. 

Välisministeerium, mis teatas Khalilzadi sõidust enne, kui läbirääkimiste tähtaeg paika sai, kinnitas, et läbirääkimised peetakse tavapäraselt Kataris. 

Khalilzad loodab sõlmida lepingu, mille alusel saaks Ühendriigid viia välja oma väed, mis sisenesid Afganistani esmalt pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid. 

Talibid omalt poolt lubavad tagada, et äärmusrühmitused nagu Al-Qaeda ei kasuta Afganistani terrorirünnakute ettevalmistamiseks.

Taliban ei ole soostunud USA üleskutsetega peatada kõneluste õhkkonna parandamiseks vägivald, vaid on pigem intensiivistanud oma rünnakuid. 

Liikumise liider Haibatullah Akhundzada ütles varem Eid al-Fitri läkituses, et Talibani vastupanu okupatsioonile on saavutamas edu. 

Teise tüliküsimusena ei ole Taliban soostunud läbi rääkima Afganistani rahvusvaheliselt tunnustatud valitsusega, kuigi ÜRO ametiisik kinnitas äsja, et Saksamaa ja Katar töötavad Afganistani-sisese kohtumise korraldamise nimel. 

USA president Donald Trump väljendas hiljuti oma kannatamatust sõja suhtes, olles veendunud, et enam ei ole põhjust kulutada selleks raha ja elusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles