Itaalia peab migrandilaeva eest vastutavaks Hollandit ja Euroopa Liitu (7)

Copy
Päästeaev Sea-Watch 3 Lampedusa lähedal.
Päästeaev Sea-Watch 3 Lampedusa lähedal. Foto: Zumapress/Scanpix

Itaalia immigratsioonivastane siseminister Matteo Salvini ütles täna, et peab Hollandit ja Euroopa Liitu vastutavaks 42 migrandi saatuse eest, kelle maalepääsu oma sadamates on Itaalia üle nädala tõkestanud.

Hollandi lipu all seilav päästelaev Sea-Watch 3 hulbib Vahemerel pärast seda, kui päästis 12. juunil Liibüa ranniku lähedal triivivalt kummipaadilt 53 migranti. 

Kuigi üksteist Sea-Watchi pardal olnut, sealhulgas kaks rasedat naist lubati maale, keelati alusel Itaalias randuda. Päästelaev aga omakorda keeldus päästetuid tagasi Liibüasse toimetamast, öeldes, et Tripoli ei ole turvaline sadam. 

Salvini on ühtlasi asepeaminister ja juhib valitsuskoalitsiooni mõjuvõimsat parempopulistlikku Liiga parteid. Tema populaarsus on aastaga tänu karmile sisserändepoliitikale järsult kerkinud.

Salvini sõnul kirjutas ta oma Hollandi ametivennale. 

«Ma ei suuda uskuda, et nad ei ole huvitatud laevast, mis seilab nende lipu all ... ning on hulpinud avamerel 11 päeva,» on öeldud tema avalduses. 

«Me peame Hollandit ja Euroopa Liitu, mis on kaugel ja eemal nagu tavaliselt, vastutavaks kõige eest, mis juhtub Sea-Watchi pardal olevate naiste ja meestega,» lisas ta. 

Kümme Sea-Watchi migranti lubati maale nädala eest Lampedusa saarel, mis asub Itaalia emamaa ja Aafrika põhjaranniku vahel. Laupäeval pääses kaldale ka üks haige mees. 

Kuid 42 inimest on endiselt Saksa heategevusorganisatsiooni opereeritava laeva pardal. 

Malta teatas pühapäeval, et selle merevägi päästis Vaheremerel 37 raskustesse sattunud migranti, kes peaksid saarele jõudma päeva jooksul. 

Rooma ja Valletta on nõudnud migrantide õiglast jagamist teiste EL-i riikide vahel, samas kui Prantsusmaa sõnul peaksid migrandid maale tulema lähimas sadamas ning seejärel tuleks nad vabatahtlikult mööda Euroopat laiali jagama.

2014. aastast alates on Vahemerel hukkunud üle 12 000 Liibüast Euroopasse põgeneda üritanud inimese. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles