Erdoğani kandidaat tunnistas kaotust Istanbuli valimistel

Copy
Ekrem İmamoğlu.
Ekrem İmamoğlu. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi valitsuspartei kandidaat vastuolulistel Istanbuli linnapea kordusvalimistel Binali Yıldırım tunnistas täna oma kaotust.

Uudisteagentuuri Anadolu avaldatud esialgsete tulemuste kohaselt on opositsioonikandidaat Ekrem İmamoğlu pärast 95 protsendi häälte kokkulugemist kogunud 53,69 protsenti häältest Yıldırımi 45,4 protsendi vastu. 

«Nagu tulemused praegu näitavad, juhib mu konkurent Ekrem İmamoğlu praegu võistlust. Ma õnnitlen teda ja soovin talle edu,» ütles Yıldırım.

Istanbulis peeti kordusvalimised, sest opositsioonile võidu andnud märtsivalimiste tulemused tühistati president Recep Tayyip Erdoğani erakonna nõudmisel väidetavate rikkumiste tõttu.

Türgi 31. märtsi kohalikud valimised näitasid, et Erdoğani valitsev Õigluse ja Arengu Partei (AKP) on endiselt rahva hulgas populaarseim, kuid Istanbulis ja pealinnas Ankaras saadi oma ehmatuseks lüüa.

Esimest korda 25-aastase vaheaja järel juhtus nii, et ei Istanbul ega Ankara olnud AKP või selle eelkäijate kontrolli all.

AKP kandidaat, endine peaminister Yıldırım kaotas siis suurima opositsioonierakonna Vabariikliku Rahvapartei (CHP) kandidaadile, endisele Istanbuli Beylikdüzü linnaosa juhile İmamoğlule umbes 13 000 häälega.

Komisjon ei tühistanud linnavolikogu valimiste tulemusi, mis andsid enamuse Erdoğani parteile.

Enne märtsivalimisi oli Erdoğan kõikjal. Ta pidas 50 päeva jooksul 59 provintsis 102 kihutuskoosolekut, ehkki ise kusagil ei kandideerinud.

Esialgu tundus, et Istanbuli kordusvalimistel juhtub sama. Ajaleht Hürriyet teatas presidendi 39 ülesastumisest 39 linnaosas.

Seda aga ei juhtunud. Kolmapäevase seisuga oli Erdoğan pidanud ajalehe andmetel kõne vaid neljas linnaosas.

Mitmed analüütikud arvavad, et Erdoğan hoidub sihilikult suurelt pildile astumast, et teda ei seostataks võimaliku kaotusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles