KOHALIK VAADE. Lätil on Kapten Konstitutsiooni vähem vaja kui Lepitajat

Mike Collier
, ajakirjanik, Riia
Copy
Lätlaste uus superkangelane Egils Levits astub ametisse 8. juulil. Mis tulevase presidendi peamiseks iseloomustavaks tugevuseks kujuneb, saab veel näha.
Lätlaste uus superkangelane Egils Levits astub ametisse 8. juulil. Mis tulevase presidendi peamiseks iseloomustavaks tugevuseks kujuneb, saab veel näha. Foto: Edijs Palens/Xinhua/Imago Images/Scanpix

Läti saab 8. juulil uue presidendi. Tema nimi on Egils Levits, ja see on ilmselt kõik, mida teil üldse tema kohta teada on vaja. Kui te mingil kummalisel põhjusel peaksite siiski tahtma kaevata sügavamale, siis siin on pisut lisainfot: ametisse astudes on ta 65-aastane, juurte poolest juut (kuigi tema pere peab end luterlasteks) ning kõneleb vabalt saksa ja üsna korralikku inglise keelt.

Tsentrist paremale jäävad parteid on upitanud teda presidendikandidaadina püünele juba palju aastaid, eriti pärast seda, kui ta kirjutas 2014. aastal ametlikuna kehtestatud preambuli Läti põhiseadusele, mis oli kuidagi pidanud ilma preambulita vastu juba 1922. aastast.

Samas, arvestades, et Läti põhiseaduse preambul on lihtsalt üks pisut õhustikku loov kirjeldus, ei tasuks liialt erutada asjaolust, et Levits selle kirjutas, ning pigem võiks keskenduda sellele, milline superkangelane ta on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles