Nädalapikkune põrgukuumus tuleb Euroopasse Sahara kõrbest

Copy
Inimesed Pariisi Eiffeli torni jalamil purskaevu kaldal end jahutamas.
Inimesed Pariisi Eiffeli torni jalamil purskaevu kaldal end jahutamas. Foto: Julien Mattia / Zumapress / Scanpix

Meteoroloogide sõnul võivad Hispaaniast kuni Šveitsini temperatuurid ületada 40 kraadi. Atlandi ookeani kohal peatunud tormi ja kõrge õhurõhu tõttu Kesk-Euroopas saabub sel nädalal kuum Sahara õhk Euroopasse.

Eksperdid hoiatasid, et kõrge õhuniiskuse tõttu tundub temperatuur küündivat 47 kraadini. «El infierno (põrgu) on tulekul,» kirjutas Hispaania televisiooni meteoroloog Silvia Laplama. Hispaania riiklik meteoroloogiakeskus ennustas sel nädalal temperatuure kuni 42 kraadini.

Kuumalaine ootuses on Prantsuse valitsus Pariisis mitmesse munitsipaalhoonesse üles seadnud jahutusruume, avanud basseine ning paigaldanud juurde joogiveepurskkaevusid. Eile oli pealinnas 34 soojakraadi.

«Muretsen inimeste pärast, kes probleemi tõsiselt ei võta ning jätkavad treenimist tavapärases rütmis või viibivad pikemalt päikese käes,» ütles Prantsuse tervishoiuminister Agnes Buzyn.

Kuvatõmmis Norra (yr.no) ilmateenistuse leheküljelt. Kaardil on näidatud järgmise reede õhutemperatuure.
Kuvatõmmis Norra (yr.no) ilmateenistuse leheküljelt. Kaardil on näidatud järgmise reede õhutemperatuure. Foto: yr.no/kuvatõmmis

Koolieksamid lükati nädala võrra edasi, heategevusorganisatsioonid jagasid vett kodututele ning puhurite müük neljakordistus. Prantsusmaa surmavaim kuumalaine oli 2003. aastal augustis, kui ligi 15 000, peamiselt vanemat, inimest kaotasid kuumale oma elu, sest haiglad olid üle rahvastatud.

Itaalias valmistutakse kümnendi intensiivsemaks kuumalaineks. Haiglad on kuuma põhjustatud tervisehädade ravimiseks valmis ning terviseministeerium on soovitanud sõjaväe meedikuid haiglatesse appi saata.

Itaalias ennustati temperatuure tõusvat kuni 40 kraadini. Rooma võimud hoiatasid inimesi, et nad ei jätaks prügi vedelema ning kaheksale turistile määrati 450 euro suurune trahv linna purskkaevudes suplemise eest.

Saksamaal teatasid sünoptikud, et ohus on juuni kuumarekord (38,2 kraadi), mis püstitati 1947. aastal Frankfurdis. Saksa ilmateenistuse meteoroloogi Sabine Kruegeri sõnul kukub uus rekord ilmselt selle nädala keskel, kui õhutemperatuur Frankfurdis võib küündida 40 kraadini.

Šveitsi ilmateenistus MeteoSwiss väljastas mitmes linnas neljanda astme ehk äärmusliku ohu hoiatuse. Šveitsis oodatakse kuni 39 soojakraadi. Isegi Skandinaavia ei pääse. Nii Taanis kui Rootsis on oodata üle 30 soojakraadi.

Pikaajalised prognoosid näitavad, et kuumus ei anna ei juulis ega augustis järele. Selle aasta suvi tõotab tulla sama kuum kui 2018. aastal, mil Euroopa Keskkonnaagentuuri andmetel oli üks soojemaid aastaid Euroopas.

Meteoroloogid hoiatavad, et sellised kuumalained muutuvad ilmselt tulevikus üha tavalisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles