Bolton: Iraan pole USA kõnelustepakkumisele vastanud

Copy
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: Reuters / Scanpix

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles täna, et Iraan vastas Ühendriikide kõnelustepakkumisele kõrvulukustava vaikimisega.

«President on hoidnud ukse tõelistele kõnelustele valla,» märkis Bolton. «Iraani vaikiv vastus on olnud kõrvulukustav,» lisas Jeruusalemmas viibiv julgeolekunõunik.

USA kehtestas eile sanktsioonid Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile ja teistele kõrgetele sõjaväejuhtidele ja ametnikele. Iraani välisministeeriumi sõnul tähendab see USA-suunalise «diplomaatiatee püsivat sulgemist».

Pinged on kõrgel pärast seda, kui Iraan lasi eelmisel nädalal alla ühe USA luuredrooni. USA president Donald Trump algul kaalus, kuid siis tühistas kättemaksuks kavandatud õhulöögid.

Bolton kordas täna, et USA on kõnelustele jätkuvalt avatud.

«Kõik, mis Iraan peab tegema, on kõndima sellest avatud uksest sisse.»

Iraani president aga ütles, et Washingtoni otsus kehtestada sanktsioonid riigi kõrgeimatele ametnikele, kaasa arvatud välisministrile, tõestab, et USA «valetab» kõneluste kohta.

«Samal ajal, kui te kutsute läbirääkimistele, tahate kehtestada sanktsioonid välisministrile? On ilmselge, et valetate,» ütles president Hassan Rouhani telepildis edastatud ministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles