Kushner: majanduskava on Lähis-Ida rahu eeltingimuseks

Copy
Jared Kushner Manamas kõnelemas.
Jared Kushner Manamas kõnelemas. Foto: HANDOUT / REUTERS

USA Lähis-Ida rahukava on "sajandi parim võimalus" palestiinlastele, ütles Valge Maja nõunik Jared Kushner teisipäeval Bahreinis rahukava konverentsil. 

"Majanduslikus tees kokku leppimine on hädavajalik eeltingimus varem lahendamatute poliitiliste küsimuste lahendamiseks," sõnas ta. 

Palestiina Omavalitsus kahepäevasest Manama konverentsist osa ei võta. 

"Selguse mõttes, majanduskasv ja õitseng palestiina rahva jaoks pole võimalik ilma kestva ja õiglase poliitilise lahenduseta konfliktile (Iisraeliga) - lahenduseta, mis ei garanteeri Iisraeli julgeolekut ja ei pea lugu palestiina rahvast," ütles Kushner. 

Kushneri sõnul leitakse poliitiline lahendus hiljem, kui majandusega saab asjad korda.

USA alustas teisipäeval konverentsi Manamas, kus avaldatakse Iisraeli-Palestiina rahukava majandusosa.

Palestiina president Mahmoud Abbas kordas laupäeval oma kindlat vastuseisu majandusele keskenduvale USA Lähis-Ida rahuplaanile.

Abbasi sõnul on esmalt vaja poliitilist lahendust.

USA valitsus on varem teatanud, et Iisraeli-Palestiina rahukava näeb ette 50 miljardi dollari kogumist palestiinlastele nende omavalitsuse sisemajanduse koguprodukti (SKP) kahekordistamiseks ja miljoni uue töökoha loomist 10 aasta jooksul.

Palestiinlasi ilmselt vihastava sammuna on selles öeldud, et palestiinlaste jaoks kogutavaid investeeringuid hakkab haldama rahvusvaheline arengupank, et tagada headest valitsemisstandarditest kinnipidamine ja hoida ära korruptsioon.

Palestiinlased lükkasid USA Lähis-Ida rahuplaani tagasi juba kaua aega enne selle avaldamist, sest ei pea Trumpi valitsust pärast Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamist erapooletuks rahuvahendajaks.

Palestiina ametnike hinnangul püüab häbenematult Iisraeli-meelne Trump palestiinlased ära osta ja röövida neilt iseseisev riik.

Trumpi väimehest vanemnõunik ja administratsiooni Lähis-Ida rahukava peaarhitektiks peetav Jared Kushner ütleski juuni algul avaldatud usutluses, et palestiinlased ei ole veel valmis end ise valitsema.

Kushneril ja USA presidendi Lähis-Ida erisaadikul Jason Greenblattil kulus kava kokkupanekuks üle kahe aasta.

Palestiina juhtkond on sügavalt umbusklik Kushneri suhtes, kes on Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu perekonnasõber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles